КАКЪВ ЦВЯТ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА СТЕНИТЕ НА КУХНЯТА? – КОД ЗЕЛЕНО

Когато за пръв път обзавеждаме дом или правим основен ремонт на кухнята и трапезарията, ние трябва да отделим специално внимание на тези помещения.

Условията, с които се налага да се съобразяваме по време на ремонта са много, но понякога, докато мислим техническата част на ремонта, забравяме да изберем цветната схема, от която ще се ръководим при създаването на интериора.green kitchen decoration ideas 750x563

В кухнята и трапезарията ние ежедневно прекарваме голяма част от времето си – приготвяме храна, събираме се с останалата част от семейството и се храним, обсъждайки как е минал денят ни, каним гости на весели събирания или организираме семейни празници, затова е много важно как искаме да се чувстваме, докато сме там.

С тази цел започваме една поредица от статии, с които ще ви покажем различни цветови схеми за обзавеждане на кухня и трапезария, но естествено главната роля в този избор трябва да бъдат вашите лични предпочитания и вкус.

Защо да боядисаме стените на кухнята в зелено?

modern kitchen design in green 750x600

Често срещан избор е да боядисаме стените на кухнята и трапезарията в зелено. Това е един универсален цвят, представляващ баланс между топлите и студени цветове, който предлага голям избор от нюанси, подходящи за различни интериорни стилове.

Зеленият цвят е популярен като цвета на растенията в природата, свързва се с плодородие и благоденствие, със здравословен начин на живот и хранене, с изцеление, растеж и пролетна свежест.

Според медицината зеленото понижава кръвното налягане, успокоява нервната система и очите, стимулира умствената дейност и творческия процес.

От психологическа гледна точка зеления цвят е идеален за хора с активен начин на живот, тъй като им осигурява спокойствие и отмора от напрегнатия и забързан всекидневен ритъм. Зеленият цвят също е символ на стабилност, богатство и благородство.

Подходящи цветови комбинации със зелено

Зелено и бяло – много подходящо съчетание за малки кухни, както и за помещения в минималистичен или модерен стил. Тази комбинация излъчва чистота, свежест, лекота, простор и елегантност. Може да се комбинира успешно със снежно бяло, крем, слонова кост, екрю.

ad710d80483d254ca116c80e6809bd35

Зелено и жълто/оранжево – това е свежа и весела комбинация, внасяща слънце и топлина в малки или северни помещения. Тя е чудесна за хора, които не се боят да експериментират и да създават артистични интериори.

Зелено и розово – не много популярна комбинация, която би могла да превърне кухнята ви в истинско произведение на изкуството.

Зелено и синьо – подходяща комбинация за южни помещения или за по–големи помещения с достатъчно слънчева светлина. Съчетанието на сините нюанси със зелените отпуска напрежението, създава хармонична и релаксираща обстановка, носи пролетно настроение и свежест. Успешно се комбинира също със сиво и неговите светли/тъмни нюанси.

Untitled 3

Зелено и кафяво – повечето зелени тонове отлично си пасват с естествените кафяви нюанси. Прекрасна, класическа комбинация между зелен цвят на стените и светло/ тъмно дърво за шкафовете. Подходяща комбинация е с мебели от естествен бамбук и ратан.

Зелено и черно – това е класическа комбинация, подходяща за големи помещения, обзаведени в модерен или японски стил.

Зелен цвят като акцент – изберете завеси, килим или други аксесоари в зелено. Те ще придадат свежест, чар и хармония на кухнята и ще я направят едно много приятно местенце за прекарване на времето с любимите хора.