Какъв цвят да изберем за стените на кухнята? – Код Червено

Когато за пръв път обзавеждаме дом или правим основен ремонт на кухнята и трапезарията, ние трябва да отделим специално внимание на тези помещения.

Условията, с които се налага да се съобразяваме по време на ремонта са много, но понякога, докато мислим техническата част на ремонта, забравяме да изберем цветната схема, от която ще се ръководим при създаването на интериора.

В кухнята и трапезарията ние ежедневно прекарваме голяма част от времето си. Там приготвяме храна, събираме се с останалата част от семейството и се храним, обсъждайки как е минал денят ни, каним гости на весели събирания или организираме семейни празници, затова е много важно как искаме да се чувстваме, докато сме там.Untitled

С тази цел започваме една поредица от статии, с които ще ви покажем различни цветови схеми за обзавеждане на кухня и трапезария, но естествено главната роля в този избор трябва да бъдат вашите лични предпочитания и вкус. В ПРЕДНАТА СТАТИЯ обсъдихме предимствата на идеята да боядисаме кухнята и трапезарията си в зелено, а сега нека видим

Защо да направим стените на кухнята в червено?

Да боядисаме стените на кухнята в червено е един доста смел и нетрадиционен избор. Това е един много интересен и силен цвят, който се използва предимно в обществени заведения като дискотеки и ресторанти, но все повече навлиза и във вътрешното домашно обзавеждане.

Ако искаме да разчупим домашната обстановка и да избягаме от традиционните бели и бежови нюанси на стените, червеното е един прекрасен начин да направим това. Не бива обаче да забравяме, че този цвят освен красив, е и доста агресивен и може да натовари възприятията ни при продължителен престой в кухнята.

При по-голяма кухня, червеното може да служи не само за визуално смаляване и приближаване на стените, но и за създаване на по-интимна и уютна атмосфера за разговори в трапезарията.

Предимства и недостатъци на червения цвят179b6900674b8a506bf7ac7d3fec3054 1

Червеният цвят се свързва с цвета на огъня и на кръвта и е символ на топлина и живот. Той стимулира нервната система и помага да развихрим въображението си в приготвянето на ястията. Също така, подобрява апетита, затова не е подходящ за хора, спазващи диета или друг здравословен режим.

Обратно на общоприетото мнение, този цвят не е подходящ единствено за много емоционални хора, бунтарски натури или за хора със силно изявена творческа жилка. Той трябва да се използва повече от хора, които имат нужда от активиране на тяхната енергия, смелост и решителност, както и от хора, търсещи сила, власт, емоция и любов.

Няколко цветови комбинации с червено

Червено с бяло – изключително успешна комбинация, с която омекотяваме агресивното червено. Бялото е чист и свеж цвят, символ на елегантност, спокойствие и почтеност. Ако не сте почитатели на снежно бялото, заменете го със слонова кост, екрю или перла.custom modern kitchen with red walls white cabinets black and white floor and stainless 7

Червено и черно – класическа комбинация, подходяща за големи и светли помещения, обзаведени в модерен или технологичен стил. Добре е да бъде разчупена с бели, сребърни или дори златни акценти в декора, но без да се прекалява с тях.

Червено със сиво – винаги стилно решение, което придава изисканост и завършеност на модерния интериор, особено в комбинация със стъклени, иноксови или хромирани повърхности.

Червено с кафяво – тук говорим за комбинация на червени стени с елегантни дървени мебели от светлобежово или тъмно дърво. Тя придава по –класически, ретро стил на помещенията, тъй като внася уют и ги прави по-сдържани.

13e350b92d8e4bbc765c26ef4ee22859

Която и комбинация да изберете, не забравяйте, че за да не прекалите с червения цвят в кухнята, можете да използвате или само неговите тъмни нюанси като вишна или бордо, или просто да боядисате една стена като акцент в интериора.

Експериментирайте смело с цвета на стените в кухнята, винаги може да ги пребоядисате, ако промените настроението или намерението си.