И цвят на 2018 е…ултравиолетовото!

7

От 2000 година насам компанията Pantone, създател на едноименната система за хармония при цветовете, определя цвят на годината. Този цвят е плод на непрекъснати проучвания на това какво вече е използвано в последните модни колекции, както и на прогнозите за непрекъснат интерес в сферите на боите за строителството, текстила, интериорния дизайн и др.

И тази година от Pantone не изневериха на себе си, като избраха за цвят на 2018 сложна комбинация от страстно червено-виолетови и наситено-индигови нюанси, наречен ултравиолетово. 

Ще виждаме често този цвят през следващата година, затова нека разкажем малко повече за него.

5a

Значение на ултравиолетовото през 2018

Цветът на 2018 повече се доближава до синьото, отколкото до червеното и носи в себе си идеята за живот без ограничения и страх. Това е цвят на оптимизма и вярата в бъдещето, който често се свързва с мистиката на космоса и човешкото желание да изследва непознати светове и да преминава границите на необятното.

Според компанията Pantone, ултравиолетовото е драматичен и провокативен нюанс на лилавото, който може да ви отведе в много посоки. Той може да ви накара да мечтаете, да ви пренесе в свят на чувственост и лукс, но може да ви навее печални мисли и да ви накара да тъгувате.

8а

В услуга на дизайнерите, Pantone предлагат и няколко цветови комбинации с ултравиолетовото на 2018, които носят прекрасни имена като Пурпурна мъгла, Кралица на драмата, Пустинен залез, Цветни фантазии. 

Ултравиолетово в интериора

Този цвят може да превърне всяка стая в дома в помещение със собствен стил, но трябва да се използва умерено, за да не се получи пренасищане. Той внася дълбочина и оригинална визия на интериора, както и добавя нотка на пикантност в него, но трябва много да се внимава с употребата му.

Не правете грешката да боядисате всички стени в дома си лилави или да смените цялата мебелировка само заради един цвят.

5b

Ако решим да използваме цвета на 2018 в домашния ни интериор, би било хубаво да се съобразим с някои ограничения в употребата му. Така ще  постигнем една модерна и в същото време елегантна визия на дома ни.

Акцентирайте с него само една стена, като я облечете в подходящ тапет и сложите пред нея любимия ви диван. Постелете килим пред него в ултравиолетов десен и непременно сложете стъклена маса отгоре. Разхвърляйте възглавнички с шарки в този цвят по спалнята и сменете стенните или нощните ви лампи да бъдат с модерния цвят на 2018.

Можете смело да декорирате с картини, вази или други аксесоари в този цвят, както и да смените кухненските столове или сервизи да бъдат в ултравиолетов тон.

9Ултравиолетовото като личен избор

Заложете на новото, модерното и различното, за да сте сигурни, че се движите в крак с последните световни тенденции.

Изпробвайте ултравиолетовия цвят в дома си, а ако не искате да харчите излишни пари, за да правите ремонт или да сменяте драстично обзавеждането си, можете да си купите гримове и червило в този цвят или рокля, обувки или чанта.

Възможностите да сте в крак с модата са безкрай и независимо от избора ви, вие винаги ще бъдете на върха.