Великденски рецепти за вкусна и красива трапеза
Подготвили сме ви няколко лесни за изпълнение рецепти, с които да отбележите най- цветния и красив пролетен празник – Великден.
Великден е чакан и обичан празник от малки и големи, и разбира се, той далеч не се свързва само с ядене на яйца, козунак и агнешко. Хубавата украса на трапезарията, както и вкусното меню, са съществена част от празника, но за да имате празнично настроение и да не сте уморени от готвенето, чистенето и подреждането, организирайте се от предния ден, и включете цялото семейство да ви помага.
Почистете добре помещението, в което ще празнувате. Измийте прозорците и проветрете добре, приберете всички ненужни вещи, избършете праха от мебелите. Добавете малки цветни акценти, украсете със свещи, керамични или платнени зайци, или още по-добре сложете няколко вази със свежи пролетни цветя.
Сега е време е да подготвите менюто за Великден, и сме сигурни, че за децата ще е удоволствие да боядисат яйцата заедно с вас, а защо не и вместо вас?
ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА
30 бр. бели кокоши яйца
60 бр. пъдпъдъчи яйца
боя за яйца, вода, оцет
белтък, салфетки, памук, тиксо, свещ
1-2 с.л. олио и парченце памук
В дълбока купичка или кофичка от кисело мляко налейте вода, добавете 1 с.л. оцет и разтворете боята за яйца според упътването на опаковката.
Сварете яйцата. Не ги слагайте директно от хладилника в съда, в който ще ги варите. Оставете ги първо поне за час на стайна температура. После ги залейте с вода с температура, близка до тяхната и ги варете на по-умерен огън, за да не се спукат черупките им. След кипване, варете ги не повече от 5-6 минути, за да не им посинеят жълтъците. На пъдпъчите яйца и 3 минути варене са им достатъчни.
Докато са още топли яйцата, започнете да ги украсявате според вашите предпочитания и не забравяйте, че първото боядисано яйце трябва да е червено.
Достатъчно е да сложите пъдпъдъчите яйца в боята, без да се стараете да ги украсявате допълнително, за да получите красиви и ефектни яйца. А за кокошите яйца ще ви предложим няколко много лесни техники, подходящи за изпълнение и само от деца. Не забравяйте да сложите подложки върху масата, за да я предпазите от цапащи материали или ръчички, както и да работите с ръкавици.
Нарисувайте фигури със свещ (кръст, зайче, сърце, цвете) по още топлите яйца и ги пуснете в купичките с боя, за да се оцветят.
Залепете формички от хартиено тиксо (точки, прави или криви лентички, звездички) по яйцата и ги оцветете. Изчакайте да изсъхнат яйцата, след което внимателно отлепете тиксото.
Вземете голямо парче памук, накапете го с 2-3 вида от разтворената боя, поставете яйце отгоре и го обвийте с накапания памук. Задръжте за 1 минута, за да се оцвети хубаво и да се получи красиво меланжово яйце.
Оцветете яйце със светла боя. Изчакайте да изсъхне, след което вземете от красивите трипластови салфетки с великденски мотиви или цветя и си изрежете фигурка. Отделете внимателно най-горния пласт, поставете го върху яйцето и с четка за рисуване топнете в разбития белтък, за да запечатате фигурката. Сложете настрани и изчакайте да изсъхне.
С памуче, леко напоено с олио, намажете всички боядисани и приготвени от вас яйца. Така ще им придадете блясък и ще повишите тяхната дълготрайност.
Не се ядосвайте, ако не точно вашето яйце се окаже борец. Белите яйца по принцип са с по-тънка черупка, но пък стават много по-красиви от останалите.
Обелете яйцата, добавете ги към зелената празнична салата или ги оформете като самостоятелно ястие.
Подредете боядисаните яйца в кошнички или красиви чинии, добавете им малко зелена великденска трева (изкуствена, разбира се) и сте готови да започнете с приготвянето на козунака. Предложената от нас рецепта за козунак е изпитана и много, много вкусна:
КОЗУНАК НА КОНЦИ
1 кг брашно
6 бр. яйца и 1 бр. белтък за намазване
200 г масло (или 1 към 1 масло и олио)
250 г захар
1 кубче мая (2 пак. суха мая)
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция
2 с.л. ром, 1 шепа бадеми (лешници) за украса,
1/3 ч.ч. стафиди (може да ги замените с локум), щипка сол
Брашното се пресява в дълбок съд, заедно с щипка сол и се оформя като кладенче. Накисвате стафидите в рома, за да го поемат и станат още по-вкусни.
С миксер разбивате яйцата със захарта и прибавяте към тях лимоновата кора (есенцията). Млякото се затопля до малко повече от телесна температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В кладенчето брашно се изсипват поелите ром стафиди, яйчената смес и млякото с маята. Тестото се размесва много усърдно, докато се получи хомогенна смес. Тя трябва да е мека, еластична и лесна за размесване, както и да не залепва за пръстите. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане.
След това, разтопявате маслото на котлона, като внимавате да не започне да се пържи. Разстилате тестото на масата и го намазвате с част от разтопеното масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с част от маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло.
Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класически козунак на конци.
Измесеното тесто се слага в по-голям съд и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Дали ще ги плетете, правите на руло или ще ги правите кръгли, няма значение. Важно е да намажете формата, в която ще ги печете с масло, да я поръсите с брашно и да поставите в нея вече оформените козунаци.
Оставят се да втасат още веднъж така, както са оформени и след това отгоре се украсяват с намокрени бадеми, лешници или каквито ядки. Намазват се само с разбит белтък, за да не загорят, при желание се наръсват със захар и се пекат.
В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.
Разбира се, не е нужно да чакате празничния обяд на Великден, за да опитате козунака, който току-що приготвихте, само внимавайте да не го изядете всичкия, преди да пристигнат гостите. Е, ако не успеете да се удържите, изпратете половинката си до магазина да купи друг козунак, и без това ще трябва да напазарува напитки за обяда.
УКРАСА НА ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗА ЗА ВЕЛИКДЕН
Докато чакате печеното агнешко да стане готово, подгответе масата в трапезарията. Независимо дали чакате гости или ще празнувате Великден в тесен семеен кръг, нека тя бъде украсена красиво и празнично.
Сложете бяла или едноцветна покривка. Тя няма много да се вижда наистина, но тъкмо това е целта. По- важно е да акцентирате върху подредбата на масата и околната среда, за да създадете подходяща празнична атмосфера.
Извадете и подредете на нея своя най-красив сервиз за хранене, който пазите за специални случаи. Добавете кристални или стъклени чаши, нужните прибори за хранене за всеки човек и по възможност платнени салфетки, сложени в пръстен или сгънати в оригинална форма.
Можете, разбира се, да сложите и пъстра покривка, в комбинация с едноцветен сервиз за хранене. Изборът е ваш, според вашия вкус и предпочитания. A eто и рецептата за печеното агнешко, която ви предлагаме:
ПЕЧЕНО АГНЕШКО НА ФУРНА
1 бр. агнешка плешка (бутче)
2 вр. пресен лук
5 стръка джоджен
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
сол (шарена сол)
Измивате добре агнешкото бутче/ агнешко месо, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките.
Нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на месото, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен.
Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. След като минат около 2 часа, може да погледнете дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово.
Преди сервиране махнете фолиото и запечете агнешкото за десетина минути, за да хване апетитна коричка.
ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ
Желаем ви вкусен обяд и весело великденско настроение, което да ви съпровожда през целия месец май.
Наздраве и до нови срещи в блога на интериорно студио DY’SIGN!