КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРАТА СПАЛНЯ ЗА НАС?

„Спалня“ е дума с двояко значение. В единия случай това е стаята в дома, където спим или където намираме място за усамотение, интимност или релакс.

В другия случай наричаме „спалня“ конкретното легло, което употребяваме за сън или почивка. И тъй като една трета от живота на човек преминава в сън, леглото е един изключително важен елемент от обзавеждането на всяка спалня.

Покупката или поръчката на легло трябва винаги да е предварително добре обмислено действие. Затова нека се спрем на това кои са основните фактори, които могат да повлияят избора на най-добрата спалня за вас.

Размер на леглото

Хубаво е да съобразите размера на леглото според помещението, където ще го поставите, както и дали в него има други мебели и какви, за да не се окажете неприятно изненадани. Важно е също така да знаете дали само вие ще ползвате спалнята или ще я делите с половинка.

Във всеки мебелен магазин ще ви предложат стандартни размери на спалните, но ако ви е нужен по-нестандартен размер, можете да го поръчате директно на някой мебелен производител.

Спалня - ПДЧ, елша, с рафтчета и 2 чекмеджета, 3d визуализация

Модел на леглото 

Изцяло зависи от вашите лични предпочитания, изборът е огромен.

Може да заложите на класическото легло с подматрачна рамка и двулицев матрак или на спалня с повдигащ механизъм и еднолицев матрак.

Може да решите спалнята ви да е затворена, за да спира достъпа на прах под леглото, или да е повдигната на по-високи крачета и поставена върху мокет или по-голям килим.

За по-малки стаи е по-удачно спалнята да има чекмеджета, в които да съхранявате завивки и спално бельо или да е в комбинация с ракла.

Таблата за главата може да е тапицирана, извита, права, с орнаменти или с вградено LED осветление.

Спалнята може да има или да няма нощни шкафчета… Най-добрата спалня за всеки е различна…

Боксспринг

В момента у нас навлизат масово т.нар „боксспринг“ легла, също така ги наричат френски, английски или скандинавски тип легла. Най-общо казано, „боксспринг“ буквално означава пружина в кутия – изцяло тапицирани дървени конструкции във формата на кутия, с поставени пружини в тях, а над пружините – матраци.

Ако са без табла за главата, се водят тип „френски“, а ако предлагат чекмеджета за съхранение на багаж, се наричат „английски“.

Едно от най-ценните им качества е, че при подходящ размер на леглото, в тях би могло да се поставят два отделни матрака с различна степен на твърдост.

Освен това, те са по-високи от стандартните легла, а това ги прави и по-удобни за ползване.

Най-добрата спалня - бокссспринг легло

Матрак за леглото

Още при избора на модел за леглото, трябва да помислите и с какъв матрак ще го ползвате.

И тук има изобилие от цени и варианти – еднолицеви, двулицеви (със зимна и лятна страна), с покет или бонел пружини, латексови или с мемори пяна.

Отделете време да отидете до магазина, да седнете или дори да легнете на някой матрак, да поговорите с консултантите там.

Така ще направите най-  правилния избор, а нерядко в някои магазини предлагат и връщане на матрака, ако до месец след неговата покупка, сте установили, че не ви е удобен.

Материал на леглото

Дали леглото ще е метално, или ще бъде изработено от естествен дървен материал, дали ще е изцяло от ПДЧ или ще използваме комбинация между ПДЧ и друг материал – мдф, текстил или еко-кожа – при всички случаи материалът, от който е изработено леглото трябва да понася натоварване, както и да ни гарантира здравина, устойчивост и дълготрайност във времето.

Би било чудесно и ако имаме възможността да избираме и според това дали материала на спалнята ни е екологично чист, без да е обработван с токсични бои или препарати.

Цена и стойност на леглото

След като сте обмислили размера и особеностите на помещението, където ще разположите новата си спалня, решили сте дали избрания модел хармонира с останалите мебели в дома ви, преценили сте, че леглото отговаря на всички ваши критерии за качество, стил и комфорт и евентуална поддръжка, идва моментът да решите и каква цена бихте платили за него.

Ако можете да си позволите да не се съобразявате с цената му, би било чудесно. Ако обаче първо тя е определяща за вас, а след това идват всички останали детайли, тогава поне съобразете дали леглото е изработено качествено и от здрав материал, за да издържи на дълга употреба във времето.

Ние бихме ви посъветвали да не пестите от цената на леглото. Колкото и скъпо да ви се вижда, все пак не забравяйте, че вие ще го ползвате 8 часа на ден, всеки ден – в продължение на 10, 20 или повече години.

Можете да сменяте спалното бельо веднъж или два пъти седмично, да имате шалтета или кувертюри според всеки сезон, да сменяте матрака си веднъж на няколко години, но самото легло определено не е покупка, която се случва често.

Коя е най-добрата спалня за вас?

Тази, чието качество и цена съответстват на вашия вкус и предпочитания, дори да трябва да пестите средства за нея няколко месеца повече. Само по този начин, вие ще повишите нейната стойност за вас.

Само тогава ще можете да бъдете cигypни, чe тя щe ви cлyжи дълги гoдини и щe ви ce oтблaгoдapявa c пълнoцeнeн и здpaвocлoвeн cън.

Желаем ви много хубави и релаксиращи почивки в новата ви спалня, както и много щастливи и споделени мигове в нея!