Що е то бюджет на интериорния дизайн?

Мечтаете да отидете за един месец почивка на Малдивите, но сумата, която можете да отделите за това, ви позволява да останете там не повече от пет дни. Мечтаете да си купите оня страхотен джип от рекламата, но бюджетът ви е достатъчен за опел комби втора употреба.

Купили сте си тристаен апартамент ново строителство в изискан квартал, но в един момент се налага да сложите лимит на средствата за ремонт и обзавеждане, понеже сте влезли в преразход. Планирате цялостен ремонт на панелната ви гарсониера, но знаете, че ще излезе много повече от реалната сума, с която разполагате.

Всяка мечта струва нещо – пари, време, труд, знания, лишения. Понякога мечтите струват повече, отколкото сме очаквали, или можем да си позволим.

Бюджет на интериорния дизайн 

Защо дефинирането на определен бюджет е важно при интериорния дизайн? Много често хората, наели интериорен дизайнер, не споделят честно с него с какъв бюджет разполагат, за да постигнат желаните резултати. Те мислят, че така ще всичко им излезе по-евтино, забравяйки, че „по-евтиното излиза по-скъпо“ и не означава „по-качествено“.

Такъв тип мислене поставя взаимоотношенията между дизайнер и клиент на погрешна основа, още в самото им начало. Липсата на доверие и честност е предпоставка за лош дизайн и нереализирани очаквания, съответно недоволен клиент и загубено време и труд на дизайнера.

Затова, колкото по-рано е проведен разговорът за бюджета, толкова по-навреме ще стане ясно дали целта на клиента е постижима, както и дали интериорният дизайнер „е на вълната на бюджета на клиента“, или по-скоро би се отказал от проекта.

бюджет на интериорния дизайнКогато постигането на някоя мечта или цел носи щастие и удовлетвореност, казваме, че вложените средства или усилия са си заслужавали. За много хора, покупката или обзавеждането на техния дом, е цел, която си заслужава средствата.

Затова е добре, предварително да определим с каква сума бихме могли да се разделим, без да се чувстваме некомфортно, и то още преди да наемем интериорен дизайнер.

Така че, ако вашата цел е да постигнете определени резултати при ремонта и/или обзавеждането на вашия дом, споделете с интериорния дизайнер каква сума бихте похарчили, без да се чувствате некомфортно от това. Все пак, крайната цел е да се чувствате спокоен и щастлив в своя нов дом.

Какво означава да имаме реалистичен бюджет?

Една от основните причини човек да наеме интериорен дизайнер е, че той знае какви продукти и услуги се предлагат на пазара при различни ценови класове, и може най-правилно да посъветва своя клиент кои биха били подходящи за неговия дизайн, без да се прави компромис със стила и заложената интериорна концепция.

бюджет на интериорния дизайнСъздаването на добър и реалистичен бюджет е процес, в който участвате и вие, заедно с вашият интериорен дизайнер.

Вие трябва да обсъдите не само сумата, която предварително сте решили да отделите, но и активно да се поинтересувате от начина, по който са разпределени отделните пера в бюджета. Какво е включено в него?

1. Ремонтни услуги и общи материали

Едно доста обширно перо, което в зависимост от поставените цели,  може да надхвърли всички останали пера. То включва:

 • заплащане за труда, времето и вложените материали от страна на строителните техници;
 • видът, цената и количествата подови настилки и стенни покрития;
 • усвояването на таваните – шпакловани, окачени или опънати;
 • избор на най-подходящия начин на отопление;
 • изграждане или корекция на съществуващите електроинсталаци;
 • изграждане или корекция на ВиК инсталациите, и др.

Консултирайте се с поне две строителни бригади, за да добиете яснота колко ще струва ремонтът ви на база дейностите, които желаете да бъдат извършени, и какви са актуалните цени на строителните услуги и материали.

Помислете дали напълно ще се откажете от някоя дейност, или ще я замените с друга, с подобен резултат, ако разходите по нея надхвърлят общата сума, която сте предвидили. Например, може да желаете мазилка с мраморен ефект, но средствата да ви стигат само за боядисване с латекс;

2. Обзавеждане 

Друго голямо и всеобхватно перо, е обзавеждането на дома ви. Разгледайте сайтовете на големите мебелни шоуруми, за да се ориентирате в цените на предлаганите мебели, а най-добре ги посетете лично, за да се уверите и в тяхното качество.

 • корпусна мебел – кухни, легла, гардероби, шкафове, скринове, бюра, портманта, и др.
 • мека мебел – дивани, кресла, столове, пуфове, табуретки;
 • бяла и черна техника – кухненски едри и дребни електроуреди, телевизори, стереоуредби, компютри, принтери и др.;
 • осветителни тела – пендели, аплици, полилеи, настолни лампи, лампиони, и др.
 • мивки и смесители – за кухня и баня;
 • домашен текстил – килими, завеси, възглавнички, шалтета за спалня, покривки за маси, и т.н;
 • аксесоари за декорация – картини, скулптури, стенни пана, вази, свещници, и др.

Ако бързате да се нанесете в жилището, и нямате голям бюджет, помислете дали не желаете готово закупено обзавеждане, въпреки компромиса с качеството му.

Ако разполагате с време, или предпочитате да инвестирате повече в специално проектирани и създадени за вас елементи на интериора, тогава заложете на мебели по поръчка или дизайнерски елементи за интериора;

%D0%A9%D0%BE %D0%B5 %D1%82%D0%BE %D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82 %D0%BD%D0%B0 %D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F %D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD 33. Такса за проектиране на интериорен дизайн 

Разгледайте проектите на различни интериорни дизайнери, и проучете какви са техните такси за проектиране, преди да се свържете и да поискате индивидуална оферта.

Обикновено сумата за проект се калкулира върху чистата квадратура на пространството, без да се взимат предвид площта на стените или общоте части, както и на помещения, които не са предмет на дизайна;

4. Отделете си 10% върху общата сума за непредвидени разходи

Колкото и да планираме и организираме дейностите по процеса на интериорен дизайн, винаги възникват непредвидени ситуации. Ако реновираме старо жилище, което не разполага с архитектурен план, или снимки от предишните му визии, винаги съществува възможността от изненади. Затова, заложете си едни допълнителни 10% от общата сума на бюджета, за всеки случай.

Кои са факторите, които влияят върху бюджета на интериорния дизайн?

Големина и разпределение на пространството

По-голямата квадратура не винаги означава повече разходи за клиента, от гледна точка на интериорния дизайн. Да, изготвянето на дизайн проект за едно тристайно жилище струва повече, отколкото за една гарсониера – от гледна точка на квадратурата. Но в тази сума ви се включва и един добре обмислен и организиран бюджет.

Дизайнерът преценява и оразмерява пространството, отбелязвайки всички негови специфики и нужди. Дискутирайки с вас различните варианти на разпределение, той ще ви предпази от грешно взети решения, и ще избере най-доброто за вашия бюджет, без да изневерява на концепцията и желания стил на обзавеждане.

Така ремонтът и обзавеждането на едно тристайно жилище ново строителство, може да се окаже напълно съизмерим с разходите по ремонта и обзавеждането на някоя панелна гарсониера. А разходът по заплащане труда на дизайнера в процентно съотношение към цялото ще се окаже съвсем незначително перо.

е то бюджет на интериорния дизайн 4Концепция и стил на обзавеждане

Още докато проучвате цените, определете какъв е вашият желан стил на обзавеждане. Споделете с дизайнера какво задължително държите да има в проекта, какво е желателно да бъде постигнато, и от какво лесно бихте могли да се лишите.

Покажете снимки на интериори, от които се възхищавате, споделете дали вие лично или член на семейството имате цвят, вещ или ценност, която да служи като отправна точка на целия интериор.

Ако пък мечтаете да имате стилни и луксозни завеси, ушити по точно определен начин, и за целта сте готови да платите повече, отколкото за качествен ламинат в хола ви, не забравяйте да споделите и за това.

Качество и устойчивост на интериорния дизайн

Помислете за какъв период от време ще ползвате жилището, обект на интериорен дизайн? Ако планирате да останете в него за кратко, защото очаквате наследство и преместване в по-голямо жилище, тогава целта на дизайна би била без много голям разход да постигнете прилично качество на живот.

Ако това жилище ще бъде основно за цял живот, може да желаете по-високо качество и на ремонта, и на обзавеждането.

бюджет на интериорния дизайн

Ако жилището е закупено с цел инвестиция – планирате ли да го отдавате под наем, и какъв – краткосрочен, или не? А може би планирате да направите преустройства и подобрения, за да го препродадете по-бързо и по-успешно, за повече пари?

Вашата цел определя средствата на интериорния дизайн, от нея зависи дали се търси качество и устойчивост на дизайна, или бързина и икономичност.

Краен срок на проекта 

Задължително си поставете ограничителна времева рамка на проекта. Неопределеното разтягане на процеса по дизайн във времето е нежелателно за всички страни.

Информирайте дизайнера си, ако нямате възможност за всички разходи наведнъж, за да прецени как да подходи. Може би ще се наложи да се задоволите с частичен дизайн – на една или няколко стаи от дома ви, но не всички. Или да разделите дейностите на етапи – ремонтът сега, а обзавеждането догодина?

Ако можете да живеете другаде, без да сте притиснати от времето и обстоятелствата, докато тече ремонтът на вашето новозакупено жилище, и сте способни да заплатите всичко, преди да се нанесете, вие сте в най-добрата ситуация.

Ако планирате по-голямата част от обзавеждането да бъде закупена от търговската мрежа, може да приключите в рамките на 3 до 6 месеца за целия проект.

Ако държите на дизайнерски решения във всеки един елемент от обзавеждането на дома ви, ще приключите с вашия интериор не по-рано от 12 до 15 месеца, понякога и малко повече.

DYSIGN съвет – Делегирайте права на дизайнера по поръчката и закупуването на елементите от интериора, тогава нещата ще приключат по-бързо, отколкото очаквате. Изисквайте да бъдете своевременно информирани за движението на средствата ви, както и за всяка промяна в бюджета на интериорния дизайн.

Нека заедно направим света по-красив, като започнем от вашия дом!