Идеен проект за интериор – защо ни е нужен и можем ли без него?

Предстои ви цялостен ремонт и обзавеждане на нов апартамент? Планирате ремонт и основна промяна на кухнята, банята или детската стая? Може би нямате представа откъде да започнете или не ви се обикалят магазини? Искате нещо различно, но не знаете как да го постигнете, затова сте решили да се обърнете към интериорен дизайнер? Добра идея, с един добре изготвен идеен проект за интериор можете да спестите доста време и финанси.

Да приемем, че вече сте се срещнали с дизайнер, определили сте цели, срокове и бюджет. От студиото са дошли на оглед и са взели размерите на вашето помещение за ремонт, дали са ви оферта за изработка на идеен проект и вие сте я приели.

Идеен проект за интериор

проект 2 e1549525533877

Независимо от причината да се обърнете към архитект или интериорно студио, трябва да знаете, че основата, върху която се гради добрия вътрешен дизайн, е т.нар идеен проект за интериор.

Много е важно всички негови компоненти да са били предварително добре изговорени и съгласувани, за да се получи една цялостна, хармонична и завършена визия на проекта.

Отделеното от вас време в този процес е вложено в създаването на максимално близък до вашите очаквания дизайнерски проект. Така средствата, които сте инвестирали в заплащането на работата на интериорното студио, ще бъдат оправдани, а вие ще сте останали доволни.

Стъпка 1 – функционално зониране

На база взетите размери от дизайнера, се изчертава т.нар архитектурна подложка на пространството, на база на която се определят основните функционални зони и как ще се преминава през тях.

Нанасят се основните групи мебели с техните габаритни размери, като на клиента се представят до 3 варианта на функционално разпределение на зоните. Обсъжда се дали някои стени ще се премахват или изграждат, дали ще се правят окачени тавани или други елементи от гипсокартон, както и дали ще има промени в електроинсталацията или водопровода. След като вариантите на разпределение са разгледани и е избран модела, по който ще се работи, се преминава към стъпка 2 от идейния проект.

Стъпка 2 – идейна концепция

Идеен проект за интериор - колаж с материали

Уточнили сте всички ваши предпочитания относно материали и цветове, разгледали сте и сте объдили достатъчно мостри и предложения за покрития на стени, настилки на подове, мебели и материали за мебели, обсъдили сте електроуредите, осветлението, аксесоарите за декорацията…

Коментирали сте снимки на дизайни, от които се възхищавате, както и такива, които не харесвате. Спрели сте се на конкретен интериорен стил или сте оставили дизайнера си да прецени какво най-много би ви подхождало.

След като сте разговаряли достатъчно, той си е изградил определена представа за вас и вашите вкусове, и ще ви представи идейна концепция за визията на вашето пространство.

Тя отново ще бъде в 3 варианта, с описателен текст и цветни колажи, от които ще можете да изберете най –подходящата за вас идея. Сега е момента да решите дали ще изберете познатото, с което сте свикнали или ще рискувате с някаква нова идея.

Стъпка 3 – 3д визуализация

След като сте избрали идейната концепция, от която ще се ръководите, предстои да видите нейната 3д визуализация. Визуализацията е важен момент от идейния интериорен проект и представлява неговото реалистично представяне, създадено обикновено чрез скици и рисунки или чрез специална компютърна програма за интериорно проектиране.

Чрез снимките, които ще получите, ще видите всяко помещение от различна позиция, ще добиете ясна представа за разпределението и напасването на цветовете и материалите, които сте избрали. Ще можете да прецените дали да направите дребни корекции или някакви по-основни промени в дизайна или цветовата гама.

Триизмерното моделиране на вашето пространство ще предотврати грешки в дизайна, от които може да останете неприятно изненадани на по-следващия етап от изпълнение на проекта.Идеен проект за интериор - визуализация

Стъпка 4 – добавена стойност

За финал – ако студиото за интериорен дизайн е свършило качествено своята работа, вие ще получите не само няколко красиви снимки. Идейния интериорен проект, освен че трябва да ви насочи в посоката, в която да се случва вашия ремонт, трябва и да ви даде конкретни предложения откъде какво да закупите, както и приблизителните количества, които ще са ви нужни.

Ще ви се изясни дали ще има нужда да се обърнете към производител на мека или корпусна мебел, ако наличното в одобрения проект го няма в магазинната мрежа. И разбира се, всички елементи в идейния проект трябва да са съобразени със сумата, която сте посочили първоначално.

Срокове за изработка на идеен проект

Изработката на един идеен проект за интериорен дизайн отнема около 30-40 дни или повече, в зависимост от времето, което отделяте за съгласуването на различните стъпки от проекта с дизайнера. Може да ви се струва, че това е много време и че студиото излишно бави стартирането на вашия ремонт, но реално не е така.

Идейния проект ви спестява време, в което бихте поправяли допуснати от бързане грешки, също така ви спестява средства, които бихте инвестирали в ненужни покупки или некачествени продукти.

Дизайнера обикновено оглежда пространството от всички страни и повишава неговата функционалност, добавя идеи и различни гледни точки, за които не бихте се сетили сами, дава креативни решения за решаване на съществуващи проблеми или предотвратява възникване на вероятни такива.

Цена за изработка

Цената на всеки идеен проект за интериор е строго индивидуална. Обикновено се пресмята на база квадратен метър на помещението, но винаги е свързана и с това, от каква сложност е искания проект, какви ресурси на студиото ще отнеме, какво качество на 3д визуализацията ще се търси, дали и какви корекции ще се правят на финализирания вече проект. При всички положения ползата от един идеен проект е несравнимо по-голяма от цената, която е платена за създаването му.

С идейния проект за интериор в ръце, вие можете да започнете да ремонтирате сами или да го подадете на бригадата, която сте наели. За по- прецизното му изпълнение обаче, бихте могли да договорите с дизайнера си преминаване към следващата фаза от процеса на създаване на интериорен дизайн, а именно работен проект.

Какво включва той, ще можете да прочетете в някоя от следващите статии. А ето ТУК също бихте могли да се ориентирате относно всички стъпки, включени в процеса на изработка на един интериорен дизайн.