Хроника на един домашен ремонт

Хроника на един домашен ремонт представлява разказ за това как с малко добра организация можете да започнете и да завършите голям летен ремонт за по-малко от 14 дни. При това на жилището, в което понастоящем живеете вие, съпруга ви, двете ви деца и котката, жилище напълно обзаведено, с мебели по поръчка, сглобявани на място и с нови интериорни врати.

Хроника на един домашен ремонт – кратка предистория

Ремонтираме панелно тристайно жилище, с преход от хол през малко антре в детска стая – с обща площ на квадратурата за ремонт 36кв.м, в голям софийски квартал. Закупено е преди повече от 13 години, когато набързо са поставени тапети, евтин ламинат и дограма, тъй като всеки момент се е чакала появата на бебе. През годините са правени много и различни подобрения, но само веднъж е правен генерален ремонт, когато са шпакловани коридора и кухнята и са били сменени всички интериорни врати. Всяко дете ползва собствена стая в жилището, а родителската спалня се намира в хола, който се ползва също така и като офис, и като дневна. 

Детската стая и хола са с изглед към един от най-натоварените софийски булеварди, движението по него е непрестанно, а шумът – голям. Имат PVC дограма на прозорците, която за времето си е била модерна, но вече не смогва да удържа на шума отвън. По ред причини обаче ще се сменя дограмата само в едната стая. 

Ламинатът е поставен при купуването на жилището, но вече не е с добър външен вид, пързаля се, има отворени фуги и т.н. Главната причина за подмяната обаче е, че нивото на пода на двете свързани с антре стаи е доста по-ниско от нивото на плочките в коридора с около 3см. Нашата цел е да поставим нов, по-дебел и качествен ламинат върху стария, за да доближим тези нива. Не гоним пълно изравняване, тъй като разликата в нивата е твърде голяма.

Освен това, ще шпакловаме и боядисваме тавана в детската стая, ще махаме тапетите от всички стени в нея, ще обръщаме дограма и ще шпакловаме и боядисваме две от стените в нея, а на другите две стени пак ще залепваме тапети. Две от интериорните врати ще се нуждаят от подкъсяване след монтажа на ламината. 

И всичко това трябва да се случи за по-малко от 14 дни, като преди това изнесем съдържанието на всички мебели от двете стаи, включително по-голямата част от самите тях. Тези, които не могат да бъдат изнесени – спални и гардероби по поръчка, остават в помещенията, опаковат се прилежно с дебели найлони и се разместват от майсторите, ако пречат.

Хроника на един домашен ремонт – подготовка 

Като начало, 3 седмици преди ремонта, планирахме една определена сума за извършването му и започнахме с оглед и поръчка на новата PVC дограма – седемкамерна, с прекрасни топлоизолационни и шумоизолиращи качества, от водеща българска фирма. Договорихме се с майсторите, които трябваше да извършат обръщането, шпакловането и боядисването. Избрахме също новия ламинат и заявихме приблизителна дата за монтаж. Оказа се, че точно за този модел ламинат се чака внос, но бяхме уверени от фирмата, че ще бъде внесен и наличен дотогава. 

Началото на ремонта беше планирано за понеделника, съвпадащ с началото на лятната ваканция за децата. В дните непосредствено преди започването на дейностите съдържанието на мебелите беше преместено по останалите помещения в дома. Децата и котката бяха закарани при баба и дядо, част от мебелите в детската стая също бяха изнесени. Използвахме ремонта, за да дадем килимите за пране на фирма, която ги взима и връща по домовете. 

Хроника на един домашен ремонт – първа седмица

И ето я първата спънка – майсторите, с които се бяхме договорили, отказаха да извършат ремонта 2 дена преди началото му. Спешно се свързахме с други, които поеха задачата, но разбира се, планираната сума за ремонт веднага претърпя промяна нагоре.

Ден 1 – новите майстори дойдоха и донесоха материали за работа и инструменти. Постлаха на пода на детската стая найлон, предпазиха с найлон вратата и мебелите – спалня и два гардероба, свалиха полилея от тавана, ключа за осветлението и контактите, махнаха первазите на настоящия ламинат, както и корниза за пердета. Свалиха тапетите от всички стени, почистиха и подготвиха тавана за шпакловане и започнаха работа по него.

Ден 2 – ден, определен за монтаж на новата PVC дограма. Старата дограма беше изкъртена и изнесена, външната изолация на стаята беше частично нарушена, и разбира се, по стар български обичай, поръчаният външен алуминиев перваз въобще не беше донесен на обекта. Започна процеса по обръщане на ръбовете на прозореца, частично изправяне на стената с мрежа и теракол, и шпакловане.

Ден 3 – ден за взимане на размери за щори и комарник от фирмата, монтирала дограмата. Продължава шпакловането на тавана, стената с прозореца, както и на съседната стена, която ще бъде боядисвана с латекс. Поправихме и нарушената външна изолация, но алуминиев перваз не беше донесен. 

Ден 4 – ден за съхнене на шпакловките и за почивка на майсторите. Тъй като в Ден 3 се оказа, че поръчаният ламинат няма да бъде внесен и наличен до датата, която ни трябва, а ще се забави с повече от седмица след нея, използвахме паузата, за да отидем спешно да поръчаме нов ламинат – от друга фирма, но дори с още по-добри характеристики от първоначално избрания. Сменихме поръчката от 8мм дебелина на 10мм, с по-висок клас на пожароустойчивост, отново избрахме 4-странна фаска и сходен цвят на ламината, но успяхме да запазим същата цена, която беше планирана и дори изтеглихме датата за монтаж с ден по-рано. Външен алуминиев перваз – все още няма. 

Ден 5 – довършване на шпакловането на тавана и двете стени, шкурене и корекции по шпакловките. Подготовка на стаята за следващия ден, когато ще се боядисва – всички найлони от пода бяха изхвърлени от майсторите, а пода и найлоните по вратата и мебелите бяха почистени, тъй като при шкуренето се отделя страшно много прах. Външен перваз на дограмата – няма.

Ден 6 – постлахме нов найлон на пода. Все пак целим стария ламинат да бъде здрава и чиста основа за новия, затова правим всичко възможно да го предпазим от прах, боя и наранявания. Боядисване на тавана и две от стените с по 2 ръце бял миещ се латекс, повторно изхвърляне на мръсните найлони. Залепване на тапети по останалите две стени, които предварително бяха подготвени от майсторите – почистени, грундирани, с частично изравняване и корекции по тях. Хроника на един домашен ремонтДенят завърши късно вечерта с прибиране и изнасяне на материали и инструменти, както и с финално почистване на детската стая от майсторите. 

Ден 7 – неделя, ден за почивка. 

Хроника на един домашен ремонт – втора седмица 

Ден 8 – попълнихме фугите между прозореца и външната изолация с полиуретан, за да защитим стаята от вода, монтирахме корниза за пердета и все още чакаме външния алуминиев перваз да бъде донесен и монтиран, но уви. Махнахме первазите от стария ламинат в хола, започнахме изнасянето на мебелите оттам, тъй като наближава датата за монтаж на ламината. Получихме изпраните килими, и сега само трябва да сменим настилката на пода, за да ги постелим. Също така, поради прогнозата за пороен дъжд в деня на монтажа, уговорихме доставката на ламината да бъде ден по-рано, за да избегнем проблеми с дъждовното време. 

Ден 9 – изнесохме всичко останало от хола и дори получихме уверение, че на следващия ден външният алуминиев перваз ще бъде монтиран. Поради липсата му досега обаче, решихме да заявим оглед за повторно взимане на размери за щори и комарник, този път от друга фирма. Ламината беше доставен точно и коректно според договорката ни с фирмата.

Ден 10 – водещата българска фирма за дограма не можа да монтира външния алуминиев перваз, тъй като донесе друг, с по-малък размер от поръчания. По -важното е, че момчетата, които дойдоха за монтажа на поръчания и доставен от предния ден ламинат, се справиха повече от перфектно. Ламинат Карибски дъбОсвен да наредят ламината и да монтират первазите, им се наложи да свалят и изнесат две интериорни врати, да местят 2 спални, 2 гардероба и един диван, включително и да ги върнат по местата им, след като свършиха реденето. Само вратите останаха да си чакат реда да бъдат подкъсени, за да се закачат отново – все пак нивото на пода се вдигна с 13мм, като броим и подложката под ламината. Почистване и изнасяне на боклук, започнахме връщане на мебелите по стаите. 

Ден 11 – Връщане на мебели по стаите, подреждане на съдържанието им в тях. Дребни довършителни работи – монтаж на полилей в детската стая, ключ за осветление, смяна на два контакта. Посетихме отново магазина, в който направихме поръчката за дограма, с цел изясняване на ситуацията с външния перваз. Обещана доставка за събота, ден 13 от началото на ремонта.  

Ден 12 – оглед от втора фирма за вземане на размери за щори и комарник за монтираната PVC дограма. Поръчка и плащане, с обещание щорите да станат по-рано от комарника и да бъдат монтирани в деня, в който семейството се завърне от почивка. Обещание, което беше точно изпълнено впоследствие. Посещение от майсторите, монтирали интериорните врати преди години, за да подкъсят двете свалени врати и да ги монтират. Всичко се случва чисто и точно, без проблеми. 

Ден 13 – Всичко в двете стаи е подредено, багажът на родителите е събран за заминаване при децата и котката, за да се приберат заедно след края на почивката, чакаме само външния перваз на дограмата. Той пристига, монтиран е, не без още малко разправии с монтажниците, но важното е, че го има. Слагаме край на ремонта и почивката започва. 

Няколко финални думи

Описахме ви нашите собствени перипетии, от една страна, за да видите хронологията на всеки един домашен ремонт – кое след кое се случва, тъй като често получаваме такива въпроси в нашата поща. От друга страна, хубаво е да имате предварително планиране и организация на дейностите, въпреки че застраховка от непредвидени ситуации няма.

В идеалния случай разполагате с ново и празно жилище, с време за планиране и работа по него, с достатъчно финансови средства, за да направите всичко така, както желаете, и то още от самото начало, преди да влезете да живеете. С ремонта, за който ви разказваме, искаме да ви покажем, че когато човек желае промяна в дома си към по-добро, тя може да се случи, въпреки трудностите и спънките. Да, той можеше да протече дори за по-кратко време, но когато са намесени толкова много външни фактори, не всичко върви по план.

Затова – всичко е добре, когато завършва добре. Желаем ви успех с вашите собствени ремонти, а ние от интериорно студио DY’SIGN сме тук за вас – с идея, съвет или подкрепа! Или защо не ни се обадите, за да ви препоръчаме фирмите, от които останахме доволни?