Хроника на един домашен ремонт

Хроника на един домашен ремонт представлява разказ за това как с малко добра организация можете да завършите голям летен ремонт за по-малко от 14 дни. При това на жилището, в което понастоящем живеете вие, заедно със съпруга ви и двете ви деца.

Хроника на един домашен ремонт – кратка предистория

Ремонтираме панелно тристайно жилище, с преход от хол през малко антре в детска стая, с обща площ на квадратурата за ремонт 36кв.м. Жилището е закупено преди 14 години, като в момента на покупката е бил направен съвсем лек, козметичен ремонт. През годините обаче са правени много и различни подобрения, а наскоро са били сменени и всички интериорни врати, 8 на брой. Всяко дете ползва собствена стая, а родителската спалня се намира в хола.

Едната детска стая и хола са с изглед към един от най-натоварените софийски булеварди, движението по него е непрестанно, а шумът – голям. Преди 14 години на прозорците в детската стая е поставена PVC дограма. За времето си тя е била модерна, но вече не смогва да удържа на шума отвън.

Ламинатът в хола и детската стая също е бил поставен тогава – тънък, евтин, с 6мм дебелина, и вече е с нарушен външен вид. Ние ще поставим нов, по-дебел и по-качествен ламинат върху стария, за да повдигнем нивото на пода и да го доближим към нивото на плочките в коридора. Не гоним пълно изравняване, тъй като разликата в нивата е твърде голяма.

Освен това, в детската стая предстои да махнем тапетите, да сменим PVC дограмата с нова и да обърнем покрай нея, да шпакловаме и боядисаме тавана и две от стените, а на другите две стени пак ще лепим тапети. Две интериорни врати ще се нуждаят от подкъсяване след монтажа на новия ламинат.

И всичко това трябва да се случи за по-малко от 14 дни. Преди началото на ремонта трябва да изнесем съдържанието на всички мебели от двете стаи, включително по-голямата част от самите мебели. Тези, които не могат да бъдат изнесени, остават в помещенията, опаковат се прилежно с дебели найлони и се разместват от майсторите.

Хроника на един домашен ремонт – подготовка 

3 седмици преди ремонта, планирахме една определена сума за извършването му и започнахме с оглед и поръчка на новата PVC дограма – седемкамерна, с прекрасни топлоизолационни и шумоизолиращи качества, от водеща българска фирма. Договорихме се с майсторите, които трябваше да извършат довършителните дейности.

Избрахме също новия ламинат и заявихме приблизителна дата за монтаж. Оказа се, че точно за този модел се чака внос, но бяхме уверени от фирмата, че ще бъде наличен до нашата дата.

Началото на ремонта беше планирано за понеделника, съвпадащ с началото на лятната ваканция. Децата бяха закарани при баба и дядо, а след това съдържанието на мебелите, както и част от тях самите беше преместено по останалите помещения в дома. Използвахме ремонта, за да дадем килимите за пране.

И ето я първата спънка – 2 дена преди началото на ремонта майсторите отказаха да го извършат. Спешно се свързахме с други специалисти, които поеха задачата.

Хроника на един домашен ремонт – първа седмица

Ден 1 – новите майстори дойдоха и донесоха материали за работа и инструменти. Постлаха на пода на детската стая найлон и опаковаха вратата и мебелите, които беше невъзможно да бъдат изнесени. Свалиха полилея от тавана, ключа за осветлението и контактите, махнаха первазите на ламината, както и корниза за пердета. Свалиха тапетите от всички стени, почистиха и подготвиха тавана за шпакловане и започнаха работа.

Ден 2 – ден, определен за монтаж на новата PVC дограма. Старата дограма беше изкъртена и изнесена, външната изолация на стаята беше частично нарушена. По стар български обичай, поръчаният външен алуминиев перваз въобще не беше донесен. Започна процеса по обръщане на ръбовете на прозореца, частично изправяне на стената с мрежа и теракол, и шпакловане.

Ден 3 – ден за взимане на размери за щори и комарник от фирмата, монтирала дограмата. Продължава шпакловането на тавана, стената с прозореца, както и на съседната стена, която ще бъде боядисвана с латекс. Поправихме  нарушената външна изолация, но външен алуминиев перваз не беше донесен. Оказа се, че поръчаният ламинат няма да бъде внесен и наличен до датата, която ни трябва, а ще се забави с повече от седмица.

Ден 4 – ден за съхнене на шпакловките и за почивка на майсторите. Използвахме почивката, за да отидем спешно да поръчаме нова настилка. Намерихме ламинат с още по-добри характеристики от първоначално избрания – с 10мм дебелина, с по-висок клас на пожароустойчивост, 4-странна фаска и сходен цвят на ламината. Успяхме да постигнем същата цена, която бяхме планирали да похарчим, и дори изтеглихме датата за монтаж с ден по-рано. Външен алуминиев перваз – все още няма.

Ден 5 – довършване на шпакловането на тавана и двете стени, шкурене и корекции по шпакловките. Подготовка за боядисването на следващия ден – всички найлони от пода бяха изхвърлени от майсторите, а пода и найлоните по вратата и мебелите бяха почистени от строителен прах. Външен перваз на дограмата – няма.

Ден 6 – постлахме нов найлон на пода. Все пак целим стария ламинат да бъде здрава и чиста основа за новия, затова правим всичко възможно да го предпазим от прах, боя и наранявания. Боядисване на тавана и две от стените с по 2 ръце бял миещ се латекс, повторно изхвърляне на мръсните найлони. Залепване на тапети по останалите две стени, които предварително бяха подготвени от майсторите – почистени, грундирани, с частично изравняване и корекции по тях. Хроника на един домашен ремонтДенят завърши с прибиране и изнасяне на материали и инструменти, както и с финално почистване на детската стая.

Ден 7 – неделя, ден за почивка.

Хроника на един домашен ремонт – втора седмица 

Ден 8 – попълнихме фугите между прозореца и външната изолация с полиуретан, за да защитим стаята от вода. Монтирахме корниза за пердета и все още чакаме външния алуминиев перваз.

Махнахме первазите и от ламината в хола, и започнахме изнасянето на мебелите оттам, тъй като наближава датата за монтаж на новия ламинат.

Получихме изпраните килими, сега само трябва да сменим настилката на пода, за да ги постелим.

Уговорихме доставката на ламината да бъде ден по-рано поради прогнозата за пороен дъжд в деня на монтажа.

Ден 9 – изнесохме всичко останало от хола и дори получихме уверение, че на следващия, 10-ти ден от началото на ремонта, външният алуминиев перваз ще бъде монтиран. Решихме да заявим втори оглед повторно взимане на размери за щори и комарник, от друга фирма. Ламинатът беше доставен точно и коректно.

Ден 10 – водещата българска фирма за дограма не успя да монтира външния алуминиев перваз, тъй като донесе друг, със сгрешен размер. Върнахме го.

Момчетата, които дойдоха да монтират новия ламинат, се справиха повече от перфектно. Ламинат Карибски дъбОсвен това, им се наложи да свалят и изнесат две интериорни врати, да местят 2 спални, 2 гардероба и един диван, включително и да ги върнат по местата им, след като свършиха с реденето.

Само вратите останаха да чакат ред да бъдат подкъсени, преди да се закачат отново, все пак нивото на пода се вдигна с 15мм. Почистихме и започнахме връщане на мебелите по стаите.

Ден 11 – Подредихме мебелите по стаите, постлахме килимите и почнахме да връщаме съдържанието в мебелите. Дребни довършителни работи – монтаж на полилей в детската стая, ключ за осветление, смяна на два контакта.

Посетихме отново магазина, в който направихме поръчката за дограма, обещаха доставка на външния перваз за събота, ден 13 от началото на ремонта.

Ден 12 – оглед от втората фирма за вземане на размери за щори и комарник. Поръчка и плащане, с обещание щорите да станат по-рано от комарника и да бъдат монтирани в деня, в който се завърнем от почивка. Обещание, което беше точно изпълнено впоследствие.

Посещение от майсторите, монтирали интериорните врати, за да подкъсят двете свалени врати и да ги монтират. Всичко се случва чисто и точно, без проблеми.

Ден 13 – Всичко в двете стаи е подредено, багажът е събран, външният перваз пристига и е монтиран. Слагаме край на ремонта и почивката започва.

Няколко финални думи

Описахме ви нашите перипетии по този ремонт, по две причини. От една страна, за да видите хронологията на всеки един домашен ремонт – кое след кое се случва, тъй като често получаваме такива въпроси в нашата поща. От друга страна, за да се видите как предварително да планирате и организирате своите дейности, въпреки че застраховка от непредвидени ситуации няма.

В идеалния случай разполагате с ново и празно жилище, с време за планиране и работа по него, с достатъчно финансови средства, за да направите всичко така, както желаете, и то още от самото начало, преди да се нанесете.

С ремонта, за който ви разказваме, искаме да ви покажем, че когато човек желае промяна в дома си към по-добро, тя може да се случи. Да, този ремонт можеше да протече дори за по-кратко време, но когато са намесени толкова много външни фактори, не всичко върви по план.

Затова – всичко е добре, когато завършва добре. Желаем ви успех с вашите собствени ремонти!