Пролетно почистване на дома и душата

С първата поредица по-топли и слънчеви дни у нас се пробуди и желанието за пролетно почистване и проветряване на дома. Сякаш слънцето проникна във всяко забравено ъгълче на стаите у дома и огря прашинките, натрупани през мрачните и студени зимни дни. Обикновено тогава имаме желанието само да се свием под одеялото с книга в ръка, но не и да чистим, нито пък основно.

И тъй като ние започваме лека – полека да вкарваме дома си в ред, защо да не помогнем и на вас да направите това? Сигурни сме, че и вие отлагате момента на основното пролетно почистване, защото това само по себе си е много неблагодарно занимание. В момента, в който измиете прозорците си, навън ще завали, а детето ще влети с калните си обувки по току-що изчистения под.

Но с една добра организация на времето и с малко помощ от семейството само за един уикенд всичко ще е приключило – домът ще грее от чистота, а душата ще диша по-леко.

Направете дарение на нуждаещи се

Килими – За начало повикайте фирма да вземе и да изпере килимите ви. Услугата е наистина много удобна – те идват до дома ви в час, определен от вас, а после ви носят килимите почистени и изпрани, вие трябва само да ги постелите. Така спестявате часове и труд в почистването им.

Дрехи – Прегледайте първо вашите дрехи, после заедно с децата прегледайте и техните дрехи. Отделете скъсаните и захабените за изхвърляне, а здравите, но омалели или омръзнали пригответе за дарение. Направете същото с обувките.

Прегледайте вашите дрехи и обувки, изхвърлете или даретеДомашен текстил – Прегледайте чаршафите, завивките на леглата, покривките на трапезната маса, пердетата и всякакъв друг текстил, за който се сетите. Може би не са ви нужни по 5 -10 спални комплекта за едно легло? Дарете излишните, толкова нуждаещи се хора има. Пък ако се наложи, ще си купите нов комплект – за разнообразие.

Играчки и учебни пособия – Ще се изненадате колко много счупени или непотребни играчки ще приготвите за изхвърляне. Да не говорим за невъобразимото количество хартия, изветрели фулмастри и всякакви ненужни дреболийки, с които децата са си напълнили бюрата и шкафчетата по време на учебната година. Ако децата ви са по-малки от учебна възраст, значи имате още по-голям контрол върху техните притежания и не е нужно да чакате пролетното почистване, за да ги държите в ред.

Домашна дребна техника и инструментариум – Ако успеете да накарате съпруга си да прегледа домашните инструменти, за да определи кои кабели, батерии, телефони и резервни части, могат да бъдат изхвърлени, то количеството за боклука може да нарасне неимоверно. Мъжете обичат да пазят разни неща „за всеки случай“, и този случай все да не идва, но ако решат да хвърлят каквото са пазили, нямат равни на себе си.

Книги и стари списания – ако няма да ги прочетете никога повече, или са от времето, когато децата ви са били малки – подарете ги. Всички те могат да представляват интерес за други хора, а вие ще си освободите място вкъщи.

Изхвърлете всички излишни вещи

Лекарства и домашна козметика – По време на вашето пролетно почистване си отделете малко време да прегледате лекарствата и домашната козметика за изтекъл срок на годност.

Сувенири – Обърнете внимание и на всякакви малки дреболийки и сувенирчета, които пазите по сантиментални причини. Ако откриете отдавна забравени и прашасали предмети, значи те не са ви ценни и няма нужда да ги пазите повече.

Със сигурност дотук вие вече сте натрупали няколко големи торби боклук и още няколко торби, предвидени за дарение. Изхвърлете боклука и закарайте всичко предвидено за дарение до определеното за него място.

Почистете, избършете и изперете

След като вече сте се отървали от разни неща и сте освободили място по шкафове, чекмеджета и гардероби, почистете с прахосмукачката и минете с бърсалката. Няма да усетите това почистване, нали сте намерили кой друг да се погрижи за килимите.

Преместете  мебелите, за да минете с прахосмукачката дори на места, за които рядко се сещате. Ще се изненадате колко много прах се е събрал под чекмеджетата на леглата, зад шкафовете и бюрата, или върху гардеробите в стаите.

Избършете и телата на полилеите, те също не са защитени от прах. Пролетно почистване на дома

Свалете пердетата от всички стаи, и ги изперете. Измийте стъклата на прозорците отвътре, за да може после да закачите пердетата, а ако не се страхувате, че ще завали – изчистете ги и отвън.

Избършете праха по мебелите, където е останал и ето че вече имате основно почистен и освежен дом.

Ползи от пролетното почистване

Признайте сега, не ви ли стана по-леко на душата? Освободихте се от непотребното и ненужното, почистихте, избърсахте, измихте, изпрахте – домът ви грейна и също задиша по-леко.

Може да не сте успели да свършите нещо за този един уикенд, но положихте началото на една хубава и свежа пролет – за вас и за дома ви.

И ако трябва да продължим да мислим позитивно – трябва да остане нещо за вършене и по време на есенното почистване, нали така? Всъщност, сигурни сме, че едва ли чистите дома си два пъти годишно.

DYSIGN съвет – научете се да се освобождавате от прах и излишни вещи навреме, за да ви бъде спокойно и леко на душата през цялата година!