Синя хармония – цвят на България за 2020 година

За пета поредна година Оргахим избират цвят на годината, който да определя тенденциите през следващите 12 месеца в боите и материалите за интериорна и екстериорна употреба. Тази година те определиха цветът на България да се нарича Синя хармония, като до момента цветове на годината са били Органик (2019), Кадифена роза (2018), Тракийско злато (2017) и Нептун (2016).

Синя хармония - цвят на България за 2020

По традиция в уъркшопа на Оргахим участват водещи архитектурни и интериорни студия, блогъри, артисти за съвременно градско изкуство, но за пръв път тази година те поканиха и нови дизайнери да се включат в него, както и представители на водещи производители на подови настилки и материали за мебели, плочки.

По този начин повече хора, ангажирани с оформлението на дома и обществените сгради, които „творят и мислят в цветове“ имаха удоволствието да участват в уъркшопа по определяне цвят на годината 2020, както и да представят своята визия за предстоящите интериорни тенденции.

По-долу в галерията можете да видите разнообразните гледни точки на работните групи в процеса по избор на цвят на годината. Използвайки различни материали – текстил, камък, дърво, керамика, цветни палитри и др., те представят своите виждания относно актуалните тенденции за следващата година. Така достигат до показаните mood boards (колажи), наречени „Земен рай“, „Съвременни корени“ и „Творческа свобода“, обединени под общото заглавие „Любопитство към света“.

Според специалистите, участвали в избора за цвят на годината, тенденциите за 2020 година ще бъдат свързани с вдъхновение, искреност и спокойствие в общуването, но и със самочувствие, увереност и концентрация. Това ще ни донесе едновременно жизненост и баланс, а цветът, който ги олицетворява, е Синя хармония. Според много проучвания в Европа и Съединените щати, именно синьото е цветът, който най-често се свързва с хармония, вярност, безкрайност, въображение, но и с интелигентност, знания, спокойствие и фокус.

В съчетание този цвят се комбинира прекрасно както с естествени дървесни материали – светъл или тъмен дъб, клен, акация, така и с метали като сребро, хром, месинг, алуминий. Чудесни комбинации се получават също с бяло, с по-светли сини нюанси, със сиво в светлата и тъмната гама, с топли и наситени цветове като керемида, охра, марсала, както и с по-нежните крем и екрю.

хармония 2

Възможностите за употреба на цвета Синя хармония в интериора на дома, са различни, но всички дават простор на въображението. Неговата наситена и дълбока тоналност позволява да го приложите в почти всички помещения на дома, като избягвате само най-малките, тесни и тъмни пространства, и не прекалявате с употребата му в останалите.

Идеите за декорация могат да тръгнат във всякакви посоки – боя за стени, дамаски за мека мебел, възглавнички, килими, картини, материали за мебели, плочки за баня, но винаги ще стигаме до общото усещане за стабилност и дълбочина на синьото, балансирани от идеята за безкрайна свобода и въздушност.

Това е духът на 2020-та година, според Оргахим – вдъхновението, което ще изпълва пространството във и около нас.

Пуснете го в дома си, насладете се на най- чистата му форма и изпълнете дните си с увереност и искреност, самочувствие и сила – за един по-добър живот.