Канела или защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Този панелен едностаен апартамент, нуждаещ се от тотален ремонт, беше наречен “Канела” от нашия интериорен дизайнер. Кухня с тераса, хол, Г-образен коридор и малка баня, събрани на общата площ от около 43 кв.м.

Всички знаем как изглеждат подобен тип апартаменти и много от нас са минали през драмите на подобни генерални ремонти… Вехто обзавеждане, стара дървена дограма на прозорците, криви винкели на терасата, грозни плочки по пода и стените, водопроводни тръби за подмяна, стара ел. инсталация…

Ремонт на кухняПървоначалната идея на клиента беше, с малък бюджет и без много планиране на дейностите по ремонта, да се постигнат бързи резултати. Жилището беше предназначено да бъде отдавано под наем, затова трябваше да бъде ремонтирано бързо и евтино.

Начало на ремонта 

Интериорно студио Ди Сайн беше наето, за да помогне с частичен идеен проект относно разпределението и обзавеждането на апартамента. В процеса на работа клиентът ни се убеди, че ремонтът няма да е нито лесен, нито бърз. Оказа се, че ще има нужда от помощта на нашия интериорен дизайнер не само за идеен проект, но и за поръчка на част от обзавеждането, както и от контрол на ремонта.

Ремонтът на „Канела“-та започна с няколкодневно къртене и изхвърляне на старото обзавеждане. Без да дочака финализиране на идейния проект на студиото, клиентът ни реши лично да си наеме майстори.

Ремонт на банята

Канела - коридор преди, ремонт на коридорНай- тежък и продължителен се оказа ремонтът на малката баня. Старите плочки се изкъртиха, по ВиК тръбите и водомерите “работиха” трима водопроводчика, а всеки следващ твърдеше, че предишния не си е свършл работата.

Фаянсаджията „забрави“ да направи хидроизолация навсякъде, лепилото беше нанесено или твърде дебело, или направо липсваше, а плочките бяха налепени немарливо и неравно… Два пъти се наложи къртене и преправяне и на новите плочки, стигна се дори до закупуване на нови количества от тях за сметка на “майстора”. 

Накрая, монтирахме душ, моноблок, шкаф с мивка и горен шкаф с лед осветление и огледало, както и няколко най-необходими аксесоара.

Електроинсталация, шпакловки и боядисване, дограми

ремонт на апартамент, защо да наемем интериорен дизайнер, дневна предиЗа корекцията по електрическата инсталация в апартамента, клиентът ни реши да се довери на себе си. Електрическото табло се нуждаеше от подмяна, налагаше се и преместване на някои контакти и ключове. Но разделянето на осветлението в дневната на две отделни зони – над частта за гости и над спалнята, беше една от най-важните промени.

Постави се нова ПВЦ дограма на терасата, подмени се и дограмата на прозореца в дневната. Монтираха се алуминиеви радиатори, за да повишим допълнително топлината в жилището. 

Шпакловането на таваните и стените също причини проблеми. Стените и таваните бяха с голямо първоначално отклонение на нивелира. Клиентът не искаше да влага средства в гипсокартон, който допълнително да стесни малките размери на помещенията. Затова реши да има само шпакловка, която да коригира неравностите по стените, без да ги изправя драстично.

Наложи се втори майстор да коригира работата на първия поради неправилно обърнати прозорци и вълни по стените. Вторият също не се справи добре, затова трети майстор имаше “щастието” да довърши работата и да се пребори с боядисването, понеже закупения латекс не се нанасяше добре.

Затова, не купувайте най-евтиния латекс, който се продава на пазара. Обикновено неговата покривна способност не е много висока и не се нанася добре върху стените… По-добре се доверете на опита на вашия интериорен дизайнер, когато ви препоръчва някоя марка латекс или ви съветва относно съчетанието на цвета на латекса с паркета или мебелите ви… 

Шампанско и мрамор в кухнята - колажСледващата стъпка беше полагането на ламинат. След полагането се наложи малко пренареждане на места, но поне жилището започна да придобива новия си облик. 

Интериорен дизайн на апартамента

И накрая, стигаме до дизайна на апартамента и неговото обзавеждане. Запазихме разпределението на гарсониерата, но променихме изцяло нейния облик.

Част от обзавеждането беше готово закупено, а друга част – за кухнята и коридора, беше произведена по поръчка. Целта беше да се получи семпъл, приятен и функционален дизайн, без излишно харчене на средства в сложни или скъпи дизайнерски хрумки.

обзавеждане на хол, защо да наемем интериорен дизайнер, дневна сегаИзбрахме светли цветове, за да компенсираме малката осветеност на дневната и коридора. Заложихме на качеството на материалите и функционалността на мебелите. Предвидихме много място за съхранение на вещи. Погрижихме се за детайли в обзавеждането, които убягваха на нашия клиент. 

Тук искаме да споменем кои са предимствата на МЕБЕЛИТЕ ПО ПОРЪЧКА. Вие избирате дизайна, механизмите и цветовете на материалите. Мебелите се проектират според вашите идеи или нужди, и според особеностите на вашите помещения. Не си ги взимате сами от магазина, не си ги качвате сами до последния етаж и не си ги сглобявате сами.

Защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Много хора не са наясно как да започнат или не са сигурни какви стъпки да следват при своя ремонт. И при закупуването на ново жилище, и при ремонт на стар апартамент, може да ви бъде нужен интериорен дизайнер. Той ще ви консултира и ще отговаря на всякакви въпроси и колебания от ваша страна при планирането на дизайна. Ще контролира целия процес по обзавеждането на дома ви – от създаването на идейния проект до неговата реализация. Ще помогне за решаването на всякакви възникнали проблеми по време на производството на мебелите, ще наблюдава процесът на монтаж на най-важните детайли от обзавеждането, ще контролира качеството на изпълнение. Ще посочи детайли, нуждаещи се от корекция, ще следи за коректното изпълнение на идейния проект. 

Канела - коридор, обзавеждане на коридорА пък ако сте решили да закупите готово обзавеждане или електроуреди от магазина, вашият дизайнер ще организира покупките вместо вас. Той ще поръча всичко, ще уговори доставка до дома ви, както и ще ви съдейства да получите известна търговска отстъпка от цената им.

Доброто планиране, предварителното изчисление на нужния бюджет, създаването на интериорния проект, както и организирането на всички дейности по ремонта на едно жилище, може да отнеме до няколко месеца подготовка. Същинският ремонт обаче приключва бързо, ако се следва точен план какво да се извърши и се работи с проверена бригада майстори.

Нужно е само да съдействате на своя дизайнер, като му отделите достатъчно време, за да му разкажете за себе си и вашите вкусове и предпочитания. Ако нямате ясна идея за своя ремонт, доверете се на опита на интериорното студио. За да заживеете в новото си жилище, е нужно да имате само малко търпение…

И накрая, за всички, на които им предстои ремонт или обзавеждане на кухня, ето ТУК можете да разгледате повече снимки от кухнята на “Канела”. А ако искате да прочетете повече относно обзавеждането на коридора, ТОВА е мястото със снимки…