Канела или защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Ще ви разкажем за една панелна гарсониера, която нарекохме “Канела” заради цветовете на блока и проекта ни. Гарсониера, състояща се от кухня с тераса, хол, Г-образен коридор и малка баня, всичко събрано на общата площ 43 кв.м.

Ремонт на кухняПървоначалната идея на клиента ни беше с малък бюджет и без много планиране да се постигнат бързи резултати. Жилището беше предназначено за отдаване под наем, затова трябваше да бъде ремонтирано бързо и евтино. В процеса на работа обаче клиентът ни се убеди, че ремонтът няма да е нито лесен, нито бърз.

Интериорно студио Ди Сайн беше наето, за да помогне с идеен проект относно разпределението и обзавеждането на апартамента. Оказа се, че клиентът ни имаше нужда от нашия интериорен дизайнер не само за идеен проект, но и от контрол на ремонта.

Начало на ремонта 

Канела - коридор преди, ремонт на коридор

Всички знаем как изглеждат подобен тип апартаменти и много от нас са минали през драмите на подобни генерални ремонти… Вехто обзавеждане, стара дървена дограма на прозорците, криви винкели на терасата, грозни плочки по пода и стените, водопроводни тръби за подмяна, стара ел. инсталация…

Затова, ремонтът на „Канела“ започна с няколкодневно здраво къртене и изхвърляне на старото обзавеждане. Без да дочака финализиране на идейния проект на студиото, клиентът ни реши лично да си наеме майстори. Ние трябваше да ги ръководим и контролираме, за да спазим идеята на проекта.

Ремонт на банята

ремонт на апартамент, защо да наемем интериорен дизайнер, дневна предиНай- тежък и продължителен се оказа ремонтът на малката баня. Старите плочки се изкъртиха, по ВиК тръбите и водомерите “работиха” трима водопроводчика, а всеки следващ твърдеше, че предишния не си е свършил работата.

Изпълнението на проекта ни за баня беше катастрофално. Фаянсаджията „забрави“ да направи хидроизолация навсякъде, лепилото беше нанесено или твърде дебело, или направо липсваше, а плочките бяха налепени немарливо и неравно… Два пъти се наложи къртене и преправяне и на новите плочки, стигна се дори до закупуване на нови количества от тях за сметка на “майстора”. 

Накрая, приключихме с монтаж на душ, моноблок, шкаф с мивка и горен шкаф с лед осветление и огледало, както и на няколко най-необходими аксесоара.

Ремонт на апартамента

Извършихме корекция по електрическата инсталация в апартамента, подменихме електрическото табло, преместихме някои контакти и ключове. Но разделянето на осветлението в дневната на две отделни зони – над частта за гости и над спалнята, беше една от най-важните промени.

Поставихме нова ПВЦ дограма на терасата, подменихме и дограмата на прозореца в дневната. Монтирахме алуминиеви радиатори, за да повишим топлината в жилището. 

Шпакловането на таваните и стените също причини проблеми. Стените и таваните бяха с голямо първоначално отклонение на нивелира. Клиентът не искаше да влага средства в гипсокартон, който допълнително да стесни малките размери на помещенията. Затова реши да се направи шпакловка, която да коригира неравностите по стените, без да ги изправя драстично.

Наложи се втори майстор – шпакловчик да “коригира” работата на първия поради неправилно обърнати прозорци и вълни по стените. Вторият също не се справи особено добре, и така трети майстор имаше “щастието” да довърши работата на първите двама, и да се пребори с боядисването, което все не се получаваше както трябва.

Затова, не купувайте най-евтиния латекс, който се продава на пазара. Обикновено неговата покривна способност не е много висока и не се нанася добре върху стените… По-добре се доверете на опита на вашия интериорен дизайнер, когато ви препоръчва някоя марка латекс…

Следващата стъпка беше полагането на ламинат. След полагането се наложи малко пренареждане на места, но поне жилището започна да придобива новия си облик.

 Интериорен дизайн на апартамента

И накрая, стигаме до дизайна на апартамента и неговото обзавеждане. Запазихме разпределението на гарсониерата, но променихме изцяло нейния облик.

Избрахме светли цветове, за да компенсираме малката осветеност на дневната и коридора. Заложихме на качеството на материалите и функционалността на мебелите. Предвидихме много място за съхранение на вещи.

Проектирахме и произведохме по поръчка обзавеждането за кухнята и коридора. Обзавеждането за дневната и спалнята закупихме готово от търговската мрежа. Целта беше да се получи семпъл, приятен и функционален дизайн, без излишно харчене на средства в сложни или скъпи дизайнерски хрумки.

Тук искаме да споменем кои са предимствата на МЕБЕЛИТЕ ПО ПОРЪЧКА. Вие избирате дизайна, механизмите и цветовете на материалите. Мебелите се проектират според вашите идеи или нужди, и според особеностите на вашите помещения, доставят ви ги и ви ги монтират, с гаранция при това.

Не си ги взимате сами от магазина, не си ги качвате сами до последния етаж и не си ги сглобявате сами. Отделихме два дена, за да сглобим мебелите в хола, прочитайки десетки листове с инструкции.

Защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Много хора не са наясно как да започнат или не са сигурни какви стъпки да следват при своя ремонт. И при закупуването на ново жилище, и при ремонт на стар апартамент, ви е нужен интериорен дизайнер. Той:

  • Ще ви консултира и ще отговаря на всякакви въпроси и колебания от ваша страна при планирането на дизайна;
  • Ще контролира целия процес по обзавеждането на дома ви – от създаването на идейния проект до неговата реализация;
  • Ще помогне за решаването на всякакви възникнали проблеми по време на производството на мебелите;
  • Ще наблюдава процесът на монтаж на най-важните детайли от обзавеждането;
  • Ще контролира качеството на изпълнение;
  • Ще посочи детайли, нуждаещи се от корекция;
  • Ще следи за коректното изпълнение на проекта за интериорен дизайн. 

А пък ако сте решили да закупите готово обзавеждане или електроуреди от магазина, вашият дизайнер:

  • ще организира покупките вместо вас;
  • ще поръча всичко и ще уговори доставка до дома ви;
  • ще ви съдейства да получите търговска отстъпка от цената на покупките.

Доброто планиране, предварителното изчисление на нужния бюджет, създаването на интериорния проект, както и организирането на всички дейности по ремонта на едно жилище, може да отнеме до няколко месеца подготовка.

Същинският ремонт обаче приключва бързо, ако се следва точен план какво да се извърши и се работи с проверена бригада майстори.

От вас се иска да съдействате на своя дизайнер, като му отделите достатъчно време, за да му разкажете за себе си и вашите вкусове и предпочитания. А за да заживеете в новото си жилище, е нужно да имате само малко търпение…