Канела или защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Ще ви разкажем за една панелна гарсониера, която нарекохме Канела. Гарсониера, състояща се от кухня с тераса, хол, Г-образен коридор и малка баня, всичко с обща площ 43 кв.м.

Първоначалната идея на клиента ни беше с малък бюджет и без много планиране да постигне бързи резултати. Жилището беше предназначено за отдаване под наем, затова трябваше да бъде ремонтирано бързо и евтино. В процеса на работа обаче клиентът ни се убеди, че ремонтът няма да е нито лесен, нито бърз.

Интериорно студио Ди Сайн беше наето, за да помогне с идеен проект относно разпределението и обзавеждането на апартамента.

Начало на ремонта 

Всички знаем как изглеждат подобен тип апартаменти и много от нас са минали през драмите на подобни генерални ремонти… Вехто обзавеждане, стара дървена дограма на прозорците, криви винкели на терасата, грозни плочки по пода и стените, водопроводни тръби за подмяна, стара ел. инсталация…

Без да дочака финализиране на идейния проект на студиото, клиентът ни реши да избърза и лично да си наеме майстори. Ремонтът стартира с няколкодневно здраво къртене и изхвърляне на старото обзавеждане. След това изчистихме стените от мръсотия и плесени, и проветрихме добре.

Наложи се паралелно да работим по идейния проект, да правим техническата част, и в същото време да контролираме ремонтните дейности.

Едностаен апартамент Канела – преди ремонта

Ремонт на баня Канела

Най- тежък и продължителен се оказа ремонтът на малката баня. След премахването на старите плочки, беше ред за корекция на ВиК тръбите и водомерите. Сменихме ги с нови, променихме и местата на душа и мивката. Трима водопроводчика „работиха“ по тях, а всеки следващ твърдеше, че предишния не си е свършил работата.

Изпълнението на проекта ни за баня стартира катастрофално. Фаянсаджията „забрави“ да направи хидроизолация навсякъде, лепилото беше нанесено или твърде дебело, или направо липсваше, а плочките бяха налепени немарливо и неравно… Два пъти се наложи къртене и преправяне и на новите плочки, стигна се дори до закупуване на нови количества за сметка на „майстора“.

Накрая, приключихме с монтаж на душ, моноблок, шкаф с мивка и горен шкаф с лед осветление и огледало, както и на няколко най-необходими аксесоара. Последва монтаж на алуминиева врата и банята беше готова.Проекти - Апартамент Канела_баня

Интериорен дизайн и ремонт

Стигаме до дизайна на апартамента и неговото обзавеждане. Целта беше да се получи семпъл, приятен и функционален дизайн, без излишно харчене на средства в сложни или скъпи дизайнерски хрумки.

Запазихме разпределението на гарсониерата, но променихме изцяло нейния облик.

Интериор проекти - Апартамент Канела_кухняИзбрахме светли цветове, за да компенсираме малката осветеност на дневната и коридора. Заложихме на качеството на материалите и функционалността на мебелите. Предвидихме много място за съхранение на вещи.

Специално проектирахме обзавеждането за кухнята и коридора. Обзавеждането за дневната и спалнята решихме да закупим готово от търговската мрежа.

Сменихме входната врата на жилището с нова метална, прахово боядисана врата. Обърнахме начина на отваряне, за да освободим място в коридора.

Поставихме нова ПВЦ дограма на терасата, със специален покрив. Жилището е на последен етаж, с издаден балкон, и преди ремонта имаше пробит таван от гофрирана пластмаса. Подменихме и дограмата на прозореца в дневната. Монтирахме алуминиеви радиатори, за да повишим топлината в жилището.

Интериор проекти - Апартамент Канела_хол със спалняКоригирахме електрическата инсталация в апартамента, подменихме електрическото табло, преместихме някои контакти и ключове. Разделихме осветлението в дневната на две отделни зони – над дневната част и над спалнята.

Стените и таваните бяха доста криви, и понеже изправянето им с гипсокартон щеше допълнително да стесни малките размери на помещенията, се взе решение чрез шпакловане само да се коригират неравностите по тях.

И тук възникнаха проблеми – втори майстор се наложи да коригира работата на първия шпакловчик поради неправилно обърнати прозорци и „вълни“ по стените. И понеже вторият също не се справи особено добре, трети майстор имаше „щастието“ да довърши работата на първите двама.

Интериор проекти - Апартамент Канела_коридорПри боядисването, белият латекс по таваните се получи добре, но цветният по стените все не ставаше както трябва. Клиентът ни беше решил да спести от хубавия, с отлично покритие латекс, и беше закупил друг, по-евтин, който не се нанасяше добре, и стоеше на черти. След това поправи грешката си, като положи препоръчаната от нас марка, но така боята му излезе по-скъпо.

Следващата стъпка от ремонта беше полагането на ламинат, и поставянето на новите интериорни врати. С тях жилището започна да придобива новия си облик.

Защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Много хора не са наясно как да започнат или не са сигурни какви стъпки да следват при своя ремонт. Затова, и при закупуването на ново жилище, и при ремонт на стар апартамент, ви е нужен интериорен дизайнер. Той:

  • Ще ви консултира и ще отговаря на всякакви въпроси и колебания от ваша страна при планирането на дизайна;
  • Ще контролира целия процес по обзавеждането на дома ви – от създаването на идейния проект до неговата реализация;
  • Ще помогне за решаването на всякакви възникнали проблеми по време на производството на мебелите;
  • Ще наблюдава процесът на монтаж на най-важните детайли от обзавеждането;
  • Ще контролира качеството на изпълнение и ще посочи детайли, нуждаещи се от корекция;
  • Ще следи за коректното изпълнение на проекта за интериорен дизайн. 

А пък ако сте решили да закупите готово обзавеждане или електроуреди от магазина, вашият дизайнер:

  • ще ви консултира, за да направите най-добрия избор, спрямо бюджета ви за интериорен дизайн;
  • ще организира и поръча всичко необходимо, като уговори доставка до дома ви;
  • ще ви съдейства да получите търговска отстъпка от цената на покупките.

Доброто планиране, предварителното изчисление на нужния бюджет, създаването на интериорния проект, както и организирането на всички дейности по ремонта на едно жилище, може да отнеме до няколко месеца подготовка.

Същинският ремонт обаче приключва бързо, ако се следва точен план какво да се извърши и се работи с проверена бригада майстори. От вас се иска само да съдействате на своя дизайнер, като му отделите достатъчно време, за да му разкажете за себе си и вашите вкусове и предпочитания. А за да заживеете в новото си жилище, е нужно да имате само малко търпение…