Канела или защо ви е нужен интериорен дизайнер?

Нарекохме „Канела“ един панелен едностаен апартамент, нуждаещ се от тотален ремонт след десетилетия употреба без никаква поддръжка. Той се състои от кухня с тераса, спалня с дневна в едно, Г-образен коридор и малка баня, с обща площ около 43 кв.м. Първоначалната идея на клиента беше, с нисък бюджет и без отделено много време в планиране на дейностите по ремонта, да се постигнат бързи резултати. Жилището беше предназначено да бъде отдавано под наем, затова трябваше бързо да се ремонтира.

Интериорно студио DY’SIGN беше наето, за да помогне с частичен идеен проект относно разпределението и обзавеждането на апартамента. В процеса на работа клиентът ни се убеди, че ремонтът няма да е нито лесен, нито бърз – въпреки малката площ на жилището. ремонт на апартамент, защо да наемем интериорен дизайнер, дневна предиОказа се, че ще има нужда от помощта на нашия интериорен дизайнер не само за идеен проект, но и за поръчка на част от обзавеждането, както и от контрол на ремонта.

Начало на ремонта 

Всички знаем как изглеждат подобен тип апартаменти и много от нас са минали през драмите на подобни генерални ремонти… Вехто обзавеждане, стара дървена дограма на прозорците, винкели на терасата, грозен теракот на пода и по стените, водопроводни тръби за подмяна, стара ел. инсталация…

И така, ремонтът на „Канела“-та започна с няколкодневно къртене и изхвърляне на старото обзавеждане. Майсторите се наемаха лично от клиента, без да са организирана бригада. Всеки от тях „поправяше“ работата на предишния и успяваше да създаде нов проблем за решаване. Работеха, без да е финализиран идейния проект на студиото, за да станат нещата по-бързо, но не се получи точно така…Интериорен дизайнер за ремонт на кухня

Ремонт на банята

Най-кошмарен се оказа ремонтът на банята. Миниатюрна баня, с размери 1,40/1,50см, но с тежък и продължителен ремонт. Старите плочки се изкъртиха, ВиК тръбите и водомерите се подновиха от трима водопроводчици, а всеки следващ твърдеше, че предишния не си е свършл работата. Фаянсаджията „забрави“ да направи хидроизолация навсякъде, лепилото беше нанесено или твърде дебело или направо липсваше, плочките бяха налепени немарливо и неравно… Това наложи къртене и на новите плочки и закупуване на нови количества от тях за собствена сметка на „майстора“. Нашия интериорен дизайнер буквално побеля, докато види банята така, както трябваше да бъде. 

И накрая, ето я… 3d визуализация, ремонт на баня, идеен проект баня, интериорен дизайнерДуш, моноблок, шкаф с мивка и горен шкаф с огледало и осветление и всички най-необходими аксесоари за една баня. Само най-нужното, но тази малка баня наистина ще остане незабравима в спомените на всички заети с нея.

Електроинсталация, шпакловки и боядисване, дограми

Последваха корекции по електрическата инсталация в апартамента – подмяна на ел. табло и преместване на някои контакти и ключове. Но разделянето на осветлението в дневната на две отделни зони – над частта за гости и над спалнята – беше една от най-важните промени.

Поставихме нова ПВЦ дограма на терасата, подменихме и дограмата на прозореца в дневната. Монтирахме алуминиеви радиатори, за да повишим допълнително топлината в жилището. Шпакловането на таваните и стените обаче също причини проблеми. Стените и таваните бяха с голямо първоначално отклонение на нивелира и без вложение в гипсокартон нямаше да се получи добър резултат. Това обаче щеше да стесни допълнително малките размери на помещенията. Затова се спряхме на шпакловка, която само трябваше да коригира неравностите, без да има за цел да изправя драстично. Наложи се втори майстор да коригира работата на първия поради неправилно обърнати прозорци и вълни по стените. Трети майстор пък имаше “щастието” да се пребори с боядисването, понеже закупения латекс не се нанасяше добре.обзавеждане на хол, защо да наемем интериорен дизайнер, дневна сега

И тук искам да кажа нещо важно – не купувайте най-евтиния латекс, който видите на пазара. Обикновено неговата покривна способност не е много висока и не са нанася добре върху стените… По-добре се доверете на опита на вашия интериорен дизайнер, когато ви препоръчва някоя марка латекс или ви съветва за съчетанието на цвета с паркета или мебелите ви… 

Следващата стъпка беше полагането на ламинат, което също не мина съвсем без проблеми. Наложи се известно пренареждане на места, но поне жилището започна да придобива новия си облик. Канела - коридор сега, обзавеждане на коридор

Интериорен дизайн на апартамента

И накрая, стигаме до дизайна на апартамента и неговото обзавеждане. Запазихме разпределението на гарсониерата, но променихме изцяло нейния облик. Част от обзавеждането беше готово закупено, а друга част – за кухнята и коридора, беше произведена по поръчка. 

Тук искаме да споменем кои са предимствата на МЕБЕЛИТЕ ПО ПОРЪЧКА. Вие избирате дизайна, механизмите и цветовете на материалите. Мебелите се произвеждат според вашите идеи или нужди и според особеностите на вашите помещения. Не си ги взимате сами от магазина, не си ги качвате сами до последния етаж и не си ги сглобявате сами. Ако имате интериорен дизайнер на помощ, той ще ви консултира и ще отговори на всякакви въпроси и колебания от ваша страна по планиране на обзавеждането. Дизайнерът е този, който ще контролира целия процес по обзавеждането – от поръчката до монтажа на мебелите. Ще помогне за решаването на всякакви възникнали проблеми по време на производството, ще наблюдава самия монтаж на обзавеждането, като контролира качеството му. Вие ще видите мебелите сглобени и почистени, проверени от вашия дизайнер, който се е погрижил за всичко.

А пък ако сте решили да закупите готово обзавеждане или електроуреди от магазина, вашият дизайнер ще организира покупките вместо вас. Той ще поръча всичко, ще уговори доставка до дома ви, както и ще ви съдейства да получите известна търговска отстъпка от цената им.

Край на ремонта

Целта беше да се получи семпъл, приятен и функционален дизайн, без излишно харчене на средства в сложни или скъпи дизайнерски хрумки. Избрахме светли цветове, за да компенсираме малката осветеност на дневната и коридора. Заложихме на качеството на материалите и функционалността на мебелите. Предвидихме много място за съхранение на вещи. Погрижихме се за детайли, които щяха да убегнат на нашия клиент. Явно сме успели в нашата цел, защото “Канела“ наскоро прие своите първи наематели – млада двойка. Те бяха обиколили много други апартаменти в търсене на идеалния за тях и останаха много впечатлени от настоящия вид на жилището.

Защо обаче ви разказахме всичко това? Много хора не са наясно как да започнат своя ремонт или не са сигурни кое след кое следва. Интериорен дизайнер ще ви бъде нужен не само ако сте закупили ново жилище, но и ако планирате ремонт на стар апартамент. 

Доброто планиране, предварителното изчисление на нужния бюджет, създаването на интериорния проект, както и организирането на всички дейности по ремонта на едно жилище, може да отнеме до няколко месеца подготовка. Същинският ремонт обаче приключва бързо, ако има точен план какво да се извърши и ако се извършва от правилните майстори. Нужно е само да съдействате на своя дизайнер, като му отделите достатъчно време, за да му разкажете за себе си и вашите вкусове и предпочитания. Ако нямате ясна идея за своя ремонт, доверете се на опита на интериорното студио. За да влезете и заживеете в новото си жилище, е нужно да имате само малко търпение. И наличен бюджет, разбира се, но това е друга тема….

И накрая, за всички, на които им предстои ремонт или обзавеждане на кухня, ето ТУК можете да разгледате повече снимки от кухнята на “Канела”. А ако искате да разберете с какво обзавеждане за коридора се сдоби нашия клиент, ТОВА е мястото със снимки…