Как сами да създадем перфектния домашен офис?

В условията на глобална пандемия, когато все повече хора остават да работят от дома си, вместо да пътуват до работа, все повече изниква нуждата от удобно, добре организирано пространство вкъщи, което да служи като домашен офис.

Кои са основните неща, от които се нуждаете?

Работна повърхност – бюро или маса, на които да разположите монитора или лаптопа си. Колко голяма да е работната повърхност, зависи от работата ви. За някои хора, едно малко бюро с лаптоп, и място за един бележник, е достатъчно. Други се нуждаят от мощен компютър и поне два монитора, за да работят спокойно. На тях със сигурност им е нужна по-голяма работна повърхност.

Стол – дори ако решите да си купите ергономично бюро, регулиращо се по височина, хубаво е да имате и стол, на който да седите от време на време. Той задължително трябва да е подвижен, удобен, и с подходяща височина за вашето работно пространство.

Компютърно оборудване – дали ще използвате компютър или лаптоп за работа, той трябва да е добре  подбран, с правилните характеристики за вашата работа. Добре би било да се оборудвате също с принтер и скенер, за най-важните документи.

перфектен домашен офисОфис материали – вземете си няколко добри химикала, бележник, хартия за принтер, телбод и калкулатор.  Не забравяйте и настолния календар. На първо време, те ще са ви напълно достатъчни, не прекалявайте с този тип покупки.

Сигурно място за документи и файлове – дори редовно да дигитализирате личните или служебните си документи, може би има и такива, които е по-добре да съхранявате в работен шкаф със заключване, а защо не – и в огнеупорен сейф.

Интернет и телефон – ще ви трябва надеждна високоскоростна интернет връзка, и може би специална телефонна линия за домашния ви офис. Също така е препоръчително да получите неограничен план за мобилни данни от своя оператор, който да ви позволява да използвате телефона си като точка за достъп.

По този начин, ако домашният ви интернет спре, можете да използвате телефона си за спешен достъп до интернет, докато връзката с интернет не бъде възстановена.

Къде да разположим нашият домашен офис?

Имате нужда от зона, която да побере цялото ви офис обзавеждане, като същевременно ви дава достатъчно удобно място да мислите и да работите. Ако имате допълнителна стая, която да отделите за кабинет, това би било перфектно. Ако не, време е да станете креативни.

Фокус върху активността – помислете колко активна е зоната, която обмисляте да използвате за домашния си офис. Играят ли децата ви в стаята, която ще използвате? Целта е да изберете част от дома си, която е най-спокойна.

Избягвайте близост до врати – не слагайте мебели в зоната на вратата, избягвайте и да седите с гръб към нея. Оставете свободно пространство покрай вратата, за да влизат и излизат хората от стаята безпрепятствено.

домашен офисОбърнете внимание на светлината – тишината и спокойствието вкъщи са от съществено значение за продуктивната работа, но достатъчното осветление в домашния офис, също е много важно. Ако можете, изберете зона с естествена светлина, пред или в близост до прозорец.

Прозорецът ще поддържа атмосферата свежа, готова да вдъхновява и насърчава работата. Заглеждайте се навън, това ще намали умората на очите и напрежението при работа.

Избягвайте спалнята си – ако е възможно, избягвайте да използвате спалнята си за домашен офис. Доказано е, че електронните устройства, които излъчват светлина и са разположени срещу леглото, или в близост до него, се отразяват негативно на съня и взаимоотношенията с партньора.

Сложете преграда в стаята – ако нямате отделна стая, в която да работите, но имате нужда от усамотение, може да отделите работната си зона с една етажерка или параван.

Преобразуване на килер – ако мястото позволява, скрийте работната си повърхност в шкаф с врати. Ако всичко, от което се нуждаете, за да работите вкъщи, е лаптоп, дори и най-малките шкафове могат да осигурят достатъчно място. Когато работният ден приключи, просто затворете лаптопа си и затворете вратата на шкафа.

Офис под стълби – ако имате стълбище, използвайте свободното пространство под него, за да направите по-функционална подредба на домашния си офис.

Как да се чувстваме комфортно в нашият домашен офис?

Инвестирайте в дизайн – ако нямате възможност да си отделите собствена работна стая, която да обзаведете по последна дизайнерска мода, то с не много голям бюджет пак може да си създадете удобно и красиво работно място. Една функционална мебел по поръчка, съчетана по цвят и стил с останалите мебели в дома ви, в комплект с хубав стол и интересен лампион наблизо, могат да се превърнат в акцент на помещението. 

офис 3 1Добавете живот – сложете едно или повече зелени растения покрай вас. Освен че ще направите работната си атмосфера по-свежа и красива, така ще дишате и по-чист въздух, докато работите. Чистият въздух ще ви осигури по-ясен поглед върху нещата, по-ведро и спокойно настроение.

Разнообразете аксесоарите – сменете рамката на снимката, която от години държите на бюрото си, или сменете самата снимка. Махнете някоя ваза от хола си, сложете нова картина на стената или скулптура в ъгъла. Сменете декоративните възглавнички от дивана. Разнообразявайте декора у дома и на работното си кътче, за да не ви омръзва работата вкъщи. 

Нека бъде светлина – помислете за светлината и свежия въздух в дома ви. Изчистете прозорците, сменете завесите. Опитайте се да не запълвате всяко свободно кътче с мебели и предмети, нека има въздух за дишане и свобода за движение.

Почиствайте редовно – веднъж на 2-3 месеца прочиствайте работното си място и дома си от излишни предмети. Затрупването с вещи отнема от жизнената енергия на хората.

Създайте си комфорт – поставете нещата си на близко и удобно за достигане място. Подредете ги красиво, в цветни папки или кутии. Може би не всичко ще съумеете да поставите на една ръка разстояние, затова преместете другаде нещата, които ползвате по-рядко.

Ако още не сте си създали вашето специално работно кътче у дома, направете го. Започнете работния си ден в прекрасна и мотивираща обстановка.