Светът е дизайн – Salone del Mobile 2019, Milano

Приключи 58-мо издание на Международното изложение за обзавеждане Salone del Mobile 2019, което продължи от 9-ти до 14-ти април.

Повече от 300 хиляди души от над 160 държави – дизайнери, архитекти, журналисти, колекционери, мебелисти или просто почитатели на интериорния дизайн, се събраха заедно в седмицата на дизайна в Милано, Италия. В галерията по-долу ще ви покажем подбрани снимки от изложението!

Това издание, включващо наситена програма от проекти и събития, беше незабравимо за нас. Студио за интериорен дизайн DYSIGN посети изложението заедно със своите партньори от мебелна фирма Ювелир.

Как да стигнете до Италия и какво да видите освен Salone del Mobile?

Не ни остана достатъчно време да видим нещо от самия град Милано, освен изложението за обзавеждане и дизайн. Успяхме обаче да се насладим на Бергамо, град възприеман от българите предимно като отправна точка – от летището към Милано, но и град, който си заслужава да бъде посетен поне за един уикенд.

Bergamo - стар град

Бергамо е разделен на стар и нов град, с множество църкви, спокойни и не толкова спокойни улички, прекрасни магазинчета за всякакъв вкус – за винтидж облекло, за лего, книжарници, заведения…

Населението е мултикултурно и предимно младо – учениците са буквално навсякъде, по всяко време. Непременно се разходете до стария град – освен преживяването от изкачването дотам със зъбчата железница, гледката към новия град е прекрасна, а и там има много какво да видите и усетите.

От Бергамо до Милано разстоянието е около час с влак. Във влака има интернет, и масички на гърбовете на седалките, където можете да си сложите лаптопа, и ако имате късмета да сте седнали, пътуването си е направо приятно.

От гарата до входа на изложението Salone del Mobile 2019 няма как да се загубите – указателните табели са повече от достатъчно, а дори без тях, ако се движите заедно с тълпата, тя ще ви заведе до входа му. Там минавате набързо проверка със скенер за метални и опасни предмети и сте вътре, чудейки се откъде да започнете обиколката си.

На над 205 000 квадратни метра изложбена площ бяха разположени над 2350 изложители, от 44 държави.  България нямаше свои представители на самото изложение, но от балканския регион бяха представени държави като Гърция (12 изложителя), Турция (31 изложителя), Босна и Херцеговина и Хърватска с по 1 изложител, Румъния (22 изложителя), както и Словения с 5 изложителя.

Мебели и аксесоари за обзавеждане за дома

Тази година изложението показваше обзавеждане и аксесоари за дома – спални, легла, гардероби, детско обзавеждане, мека мебел, маси и столове. Новостите в обзавеждането на кухни и бани бяха планирани за 2020г, но пандемията от Covid-19 отложи провеждането на изложението за неопределено време. Имахме един ден на разположение да разгледаме всичко, и както предполагахме, времето не ни стигна.

Светът е дизайн - Salone del Mobile

Обзавеждането беше разделено на три категории – класическо, дизайнерско и лукс. Мебелите бяха прецизно изработени, с внимание към най-малкия детайл в процеса на изработка. Формите им бяха меки и нежни, като преобладаваха материали от мдф, фурнир и естествено дърво. Скрити и безшумни механизми за отваряне и движение на врати и чекмеджета, гладки повърхности, тапицирани дъна на чекмеджетата… Прекрасни бронзови дръжки за мебели, които никак не изглеждаха като дръжки, а си бяха неотменен елемент от визията…

Дизайнерите бяха вложили в мебелировката цялата си любов и усет към лукса, хармонията и елегантността, като отдаваха предпочитанията си към комбинации от дърво и кожа или текстил, а също и дърво и метал. На моменти играта с цветове, материя и форма изглеждаше невъобразима, но тъкмо в тяхното съчетание беше очарованието на цялостното въздействие.

Salone del Mobile -accessoriesРазбира се, аксесоарите за обзавеждане имаха силно присъствие, и то не случайно. Именно те помагат да се придаде уют, характер и оригиналност на домашните пространства. Бяха показани часовници, картини, скулптури на хора и животни, както и предмети за бита от всякакъв материал – стъклени, метални, каменни, дървени, кожени, керамични.

Килимите бяха огромни, меки, ненатрапчиви, красиви, а от дамаската на столовете и меката мебел лъхаше на хлад и комфорт. Огледалата се използваха масово като красив стенен елемент, състоящ се обикновено от няколко по-малки, независимо дали кръгли или с неправилна форма.

Преобладаващи цветове бяха синьото във всичките му нюанси, земните цветове – бежово, пясъчно и бледожълто, и разбира се, бяло.

Като покритие на стените, тапетите определено се завръщат, но в осъвременени цветове и форми. Масово се използват текстилните тапети, зад които прозира приятна, ненатрапчива светлина. Друг вариант са тапетите, отпечатани специално за клиента, с изображение по негов дизайн, или на които е изобразена негова лична или семейна снимка.

Особено ни впечатлиха 3 изложби – на Adrenalina, които представяха мека мебел в извънземни форми, чиято тема беше космос, на Smania, чието обзавеждане ни навя усещане за изчистен японски интериор, както и детските стаи за принцеси и принцове на Dolfi, тематично представени в розово и синьо.

Осветление

Не можахме да отделим много внимание на изложбата за външно и интериорно осветление, която заемаше цели 4 палати и в която участваха повече от 400 изложители. Времето ни наистина беше твърде ограничено, предвид многобройните ангажименти, които ни чакаха в България. Успяхме да разгледаме не повече от половината от едната палата, но оттам разбрахме нещо много важно.

Salone del Mobile - lightsРазбрахме, че масовият български интериор силно подценява значението на осветлението и осветителните тела. Добре подбраното осветление може да допълни или да подчертае цялостната визия на един хубав интериор.

Да, понякога това е скъпа инвестиция, но когато имате възможност, не забравяйте нейното значение за общото усещане. Да вложите хиляди лева в качествена и модерна кухня, а на тавана да окачите пластмасов полилей за двайсет лева, е доста несериозно.

Офис обзавеждане

На изложението Salone del Mobile 2019 можеше да се види също обзавеждане както за модерни офис пространства (включително зали за срещи и директорски кабинети), така и за банки, застрахователни офиси и други публични пространства.

Представени бяха маси и бюра, посетителски и директорски столове, мека мебел за срещи, модулни офисни системи за организация и съхранение, акустични панели за поглъщане на звука, различни офис елементи и аксесоари, създаващи по- добра работна среда, осветителни тела и технологии. Не бяха забравени и разни благинки като домашни кино и игрални зали.