Как да планираме своята нова кухня?

Независимо дали кухнята ни ще бъде обединена с дневна и трапезария, или ще бъде разположена в самостоятелна стая, ние трябва да отделим подобаващо внимание на нейното планиране и организация.

В тази статия ще се опитаме да ви дадем отговор на въпроса как да планираме своята нова кухня, така че освен елегантна и красива, тя да бъде и достатъчно функционална и практична.

Как да разположим кухненските шкафове? 

Понякога други хора, от които сме закупили жилището си, са помислили вместо нас къде да бъдат разположени изводите за вода и ток в нашата нова кухня. Невинаги обаче даденото разположение е най-оптималното. Затова, първо трябва да огледаме пространството, с което разполагаме и хубаво да помислим какво да правим.

Дали ще изграждаме или бутаме стени, какво осветление предвиждаме да има, къде ще бъде мястото ни за готвене, къде да разположим абсорбатора, дали ще ни бъдат необходими съдомиялна, пералня и сушилня в кухнята…

Въпросите са много и понеже не винаги сами можем да си отговорим на тях, имаме нужда от съвет или специалист при планирането.

Какво е „работен триъгълник“?

Според начина на разположение на кухненските шкафове, те могат да бъдат в линейна, ъглова или Г-образна подредба, островна (двулинейна), или П-образна подредба. Независимо от това дали кухнята ни е малка или е просторна, или пък с каква форма е, ние винаги първо трябва да почнем да мислим от въпроса как най-правилно да разположим зоната за съхранение (хладилник), зоната за миене (мивка) и зоната за готвене (фурна и плот) така, че да извършваме възможно най-малко движение между тях.

Линиите на движение между тези зони образуват т.нар „работен триъгълник„. Работен триъгълникАко получим равностранен триъгълник, значи сме успели максимално добре да планираме своята нова кухня.

Работният триъгълник ще ни позволи да съкратим времето си за престой в кухнята и ще ни позволи да сме по-ефективни, по-малко уморени и по-щастливи като цяло.

При линейна кухня няма как да постигнем формата на триъгълник, затова е важно просто да следваме линията Хладилник – Миене – Готвене.

След като вече сме определили местата на зоните за съхранение на продукти, миене и готвене, можем да пристъпим към другите важни въпроси при подредбата на кухнята. Ако освен мивка, ще ви трябва и съдомиялна, сложете я в удобна близост. По възможност изнесете пералнята и сушилнята извън кухнята.

При планирането на вашата нова кухня не забравяйте да помислите къде ще съхранявате съдове за готвене и хранене, прибори, хранителни продукти, кофа за боклук, домакински препарати и принадлежности.

Задължително си осигурете поне едно чекмедже за прибори и дребни домакински приспособления, а още по-добре – шкаф с няколко чекмеджета.

Кои са правилните размери и разстояния при планирането на вашата нова кухня?

Често ни питат каква трябва да е височината на долния ред шкафове – по стандарт, заедно с плота, долния ред трябва да е на разстояние около 85см от пода. В това разстояние се включват както 4см работен плот, така и 10см кухненски крачета, удобно скрити зад цокъла. Ако сте по -високи, направете си височината на долния ред още по-удобна за вас – на 91см от пода.

Оставете си 60 – 65см разстояние от плота, на който готвите, до абсорбатора. В зависимост дали готвите на ток или на газ, разстоянието до абсорбатора ви трябва да бъде не повече от 65см, за да осигурите неговата добра работа. Мощност на абсорбатора

Ако кухнята ви е в общо помещение с дневна, най-добре умножете общата кубатура на помещението по максималния брой циркулации на въздуха, за да сте сигурни, че няма да има остатъчни миризми.

Ако следвате стандарта на монтаж, за който говорим досега, горните ви шкафове трябва да започват минимум от 150см височина от пода. Не ги правете ниски, особено ако кухнята ви е малка, т.е не оставяйте голямо празно разстояние до тавана. Освен че си създавате грижи къде да си прибирате нещата, там ще ви се трупат прах и мръсотии.

Всъщност, ние ви препоръчваме да си направите два реда горни шкафове. Долният горен ред трябва да е по-плитък – 30-35см, за да не си удряте главата, когато миете или приготвяте продукти на работния плот. По-горният ред шкафове може да е по-дълбок, до 60см – за рядко използвани вещи, и в него да вградите допълнително осветление. Така ще сте сигурни, че ще сте оползотворили пространството над работния си плот максимално добре.

Къде и колко контакта да поставим в нашата нова кухня?

Докато още говорим за разстоянието между долния и горния ред, е добре да споменем контактите, които ще са монтирани там. Тук принципа е „колкото повече – толкова повече“. Постоянно ще имате включена кафемашина, често ще ви трябва свободен контакт за електрическа кана, тостер, грил -мейкър, миксер, пасатор или нещо друго.

Сложете контактите си по средата между двата реда или малко по- високо от средата – така ще сте сигурни, че няма си пречат с предмети, които може да поставите пред тях. Монтирайте ги с вкопан монтаж, и нека бъдат с цвят, съобразен с цвета на кухнята ви, за да не привличат внимание.

Ако решите да ги монтирате ниско, в близост до долния ред, това може да се окаже опасно, особено ако разлеете нещо по плота. Ако се налага контактите да бъдат близо до източник на вода, нека поне са влагозащитени и да имат капаче.

Скрийте ги, доколкото е възможно – нека контакта за хладилника ви бъде зад самия него, на удобно за вас достижимо разстояние. Почти няма да се налага да го ползвате, особено ако хладилникът ви е със система за саморазмразяване. По същия начин, ако имате предвидено място за ТВ в кухнята, скрийте и неговия контакт.

Как да избегнем грешки в планирането на своята нова кухня?

Не поставяйте печката и плота за вграждане в непосредствена близост до хладилника, до вратата на помещението или до стената. Избягвайте близостта на котлона до мивката. Не само, че няма да ви бъде удобно, но ще бъде и доста опасно.

Не прекъсвайте работния си плот с хладилник, като след това пак продължите с работен плот. Старайте се да имате непрекъснатост на плота, като най-подходящото място за хладилник е в ъгъла.

Не правете грешката да не си оставите достатъчно работен плот за почистване и приготвяне на храна. Предварително си помислете дали ще ползвате обикновен отцедник за чинии, който ще стои върху работния плот или искате да имате вграден сушилник в горния ред кухненски шкафове.

Също така, излишно е да имате микровълнова фурна, ако сте решили да ползвате индукционен готварски плот. Дори стъклокерамичен да е, вие пак ще си стоплите храната максимално бързо. Така ще спестите работно място на плота си, средства от покупката на микровълнова, и ще бъдете сигурни, че се храните със здравословно приготвена храна.

Не се затрупвайте с дребни кухненски уреди, които да стоят върху кухненския ви плот. Ще ги ползвате два до три пъти в годината, и ще ви заемат място. Хубава кафемашина, тостер за препичане на филийки, както и един грил-мейкър са ви напълно достатъчни.

Сами ли да планираме своята нова кухня или да се доверим на специалист?

Можете и сами да се справите, разбира се. Ако обаче не се чувствате уверени в своите възможност, потърсете специалист.

Той ще ви насочи как най- правилно да разположите мивка, смесител, шкафове и електроуреди във вашата нова кухня. Ще ви ориентира в богатия избор на материал за изработка на кухненските шкафове – ламинирано ПДЧ, МДФ (мат, акрил, фурнир), или масив – натур или цвят по каталог. Възможно е вашият бюджет да стесни или разшири възможностите ви за избор на материал.

Ще получите консултация относно най-добрите механизми и начини на движение на вратички и чекмеджета.

Ще имате възможност да тествате два до три цвята във визуализацията на проекта, а това ще помогне за крайния ви избор.