Японски стил в интериора

Имаме ли представа какво е това японски стил в интериора? Нека ви запознаем малко с този стил, а вие ще прецените дали той е подходящ за вашите собствени разбирания.

За да се пресъздаде японския стил на обзавеждане в къща или апартамент, не е достатъчно да се употребят няколко стандартни картини с йероглифи или цъфнали вишни, нужно е да се разбира философията на живот на японците.

японска спалня

Това е много характерен, страхотен и спокоен стил, който позволява да внесете в своето жилище атмосферата на източната култура, зареждаща ви с положителна енергия, хармония и лекота.

За кого е подходящо обзавеждането в японски стил?

За всеки, който се стреми да подчертае своята индивидуалност, защото японският стил е бил и ще продължава да бъде екзотика в нашата страна.

За собственици на малки апартаменти – въпреки че японският стил търси свободата и широките места в пространството, той предвижда ефективно използване на всеки свободен сантиметър, тъй като притежава висока практичност и функционалност.

За любителите на културата на Изтока и на будизма, тъй като всеки елемент в него носи дълбок смисъл.

За всеки, който се стреми да поддържа връзка с най-новите модни тенденции в областта на интериорния дизайн.

7

Какво отличава този стил от всички други, с които сме свикнали?

На първо място, той носи свой собствен чар, който е лесно различим от останалите съвременни стилове в интериора, и то не само поради използването на традиционните символи на японската култура, а най-вече поради неговата специална, сдържана елегантност. Строги линии в дизайна, минимализъм в обзавеждането, наблягане на определени цветове – няма да сбъркате този стил за нищо на света!

В японския дом налице са само предмети с честа употреба в ежедневния живот, като например комплекти за чай, с които японците посрещат гости, фигурки или изображения на Буда, както и други неща със специално символно значение за своите собственици. Предмети като най-различни дребни фигурки и сувенири, рамки със снимки, книги, които отдавна сме прочели и такива, които никога няма да отворим, нямат място в японския интериор.

японски стил в дневната

За нас, които сме свикнали с определен начин на живот, това може да звучи изключително странно и е трудно да възприемем подобен стил на обзавеждане. Ние обичаме да имаме мебели и всякакви предмети, иначе къде да поставим всички многобройни неща, които са ни необходими в нашето ежедневие, дори по-рядко да ги използваме?

Японците са намерили решение на този въпрос – те ползват високи подиуми, които отдавна са се превърнали в традиционна част от тяхното вътрешно обзавеждане, в които прибират своите обемни предмети, като спални завивки например. Също така те имат вградени шкафове, боядисани в тон със стените, за да не се набиват на очи, или специални закрити ниши или рафтове, в които зад плътни вратички прибират всякакви дребни вещи, за да не се създаде впечатление за претъпкано и неподредено пространство.

5

Обзавеждане и мебели в японски стил

Мебелите в Япония са малко, с изчистени и строги форми и често са само най-необходимите. Според разбиранията на японците, в спалнята е нужно да има ниско и комфортно легло с едно-две нощни шкафчета, като също така не е необичайно леглото съвсем да липсва. Ако случаят е такъв, нощем те вадят своите завивки и просто ги постилат на пода, а през деня се радват на празно и широко пространство, в което могат свободно да се движат.

В трапезарията използват маса за хранене със столове, но това пак не са типичните мебели, с които ние сме свикнали – тяхната маса за хранене е ниска, а столовете имат облегалка, но не и крака.

В дневната пък е нужен диван и една или няколко възглавници за седене на пода, които в случай на нужда лесно могат да бъдат прибрани. Има също и малка масичка за сервиране на чай, но нищо повече.

1

Цветове и материали 

Друга особеност на японския стил е специалната цветова гама, която се изразява в по-топлите, естествени и пастелни нюанси, създаващи настроение. Често стаите в такъв стил са оформени с помощта на традиционните контрастни цветове – бяло и черно.

Най-често стените контрастират с мебели от тъмно дърво, а те самите остават светло боядисани в кремав, бежов, пясък, перла или млечен цвят. Тук не се признават ярки и пъстри цветове, а що се отнася до материалите, и тук японците се открояват – считайки себе си и дома си като неразделна част от природата, те се опитват максимално да се доближат до нея, като използват само естествени материали.

Ако са сложили завеси на прозорците, те задължително ще бъдат от естествени материали като лен, коприна или памук. Пластмаса, изкуствена кожа и други подобни материали са изключение.

В японските домове се използват предимно бамбук, дърво, мрамор или оризова хартия, от която изработват паравани и плъзгащи се прегради, които заменят вратите или служат като стени, когато имат нужда от оформяне на различните зони в пространството.

японски стил в спалнята

Аксесоари в японски стил

Както вече казахме, аксесоарите не са на особена почит в японския интериор, но въпреки това ги има, защото без тях е трудно да се получи завършен дизайн. Просто трябва да се знае точната мярка в тяхната употреба.

Обикновено на една стена е достатъчно да има окачена една картина или бамбукова основа, върху която има изписани няколко йероглифа. Подходящи украси са и тези с участието на цъфнали вишни или японски храмове, а също и на интериорни кукли в кимоно. Би могло да поставие също керамични вази с типичните за японците стилизирани изображения на самураи.

японски стил и в банята

Специално място е отделено на икебана и растения, които обикновено се подреждат в специални ниши в стените. Естествено, нашите фикуси тук не се вписват особено добре, за сметка на традиционното дърво бонзай.

И накрая, още един важен момент – не си струва да използвате за украса на помещението тези неща, ако те нямат за  вас абсолютно никакъв смисъл, в противен случай се разпада цялата философия на мистериозния японски стил.