Цветна детска стая за 3 деца

Преди няколко месеца ни потърси една дама, която беше решила да промени детската стая в дома си към по-организирано и функционално помещение. С 3 деца на възраст от 5 до 13 години, и с чести посещения от роднини, нуждаещи се от преспиване, на нея ѝ се налагаше да намери начин да посрещне всичките им нужди в една стая от 16кв.м. Представяме ви идейния проект, който създадохме за нея, и неговата реализация. 

Детската стая се намира в панелен софийски апартамент, има излаз на остъклена тераса и източно изложение. Освен да проектираме нови мебели, трябваше да направим стаята по-светла и да приспособим електрическата инсталация спрямо местата на новите мебели.

Цветна детска стая за 3 деца

Спряхме се на двуетажни легла – едното легло го определихме за двете момичета, като долния матрак е с механизъм за повдигане и съхранение на куфари под него. Другото двуетажно легло остана за младежа и за гостите с преспиване.

В долната му част поставихме разтегателен диван с ракла, който специално поръчахме да бъде една идея по-къс от мястото под леглото, за да може по-лесно да бъде обслужван при разтягане. Преминахме през няколко варианта на форми, цветове и размери на дивана, но в крайна сметка го поръчахме зелен, а клиентката си избра плата за възглавниците.

Поради особеностите на стаята, си поиграхме със стълбите на двуетажните легла. Едната трябваше лесно да се слага и маха от деца, а другата трябваше така да влезе в отреденото ѝ пространство, че стъпалата да бъдат на сравнително нормална височина и отстояния едно от друго, но в същото време да не си пречат с ключа за осветлението, и вратата на стаята.

В тази стълба трябваше да намерим място за книги, играчки и разни дребни предмети. Направихме няколко вратички и голяма кутия на колелца под най-долното стъпало, за да се изважда лесно. 

Клиентката много държеше децата да имат големи гардероби, където да могат да съберат всичките си дрехи. Всички деца получиха и по две чекмеджета в големия скрин.

Кликнете на бутона “Виртуална реалност”,  за да видите 360-градусовата панорама на проекта “Цветна детска стая за 3 деца”

Ще им се налага да се редуват, за да ползват бюрото, но пък за всеки има заделено чекмедженце за дребни ученически пособия. 

Доста време отделихме на външната декорация на мебелите и цветовото решение на стаята. Момчето държеше в мебелите да сложим синьо, малката госпожица настояваше за розово, каката беше съгласна на всичко, само да е ново, а майка им предпочиташе зелено. Почти до поръчката на мебелите, част от тях ги бяхме решили в светлосиньо, но в последния момент променихме цвета на тюркоазено синьото, което виждате на снимките. Освен цветовете, клиентката ни държеше вратичките и чекмеджетата да бъдат декорирани по някакъв начин. Фрезовахме вратичките, но при поръчката на мебелите тази декорация беше променена. 

Стените ги решихме в светли цветове. Добавихме няколко стенни етажерки покрай леглата, също и над скрина. Предвидихме допълнително нощно осветление за четене в леглото, което да може да се регулира според нуждите. Всяко легло се сдоби с контакти за зареждане на телефони и лаптопи, оставихме и място за телевизор.