Цветна детска стая за 3 деца

Цветна детска стая за 3 деца е реализиран проект на детска стая в панелен софийски апартамент, която има излаз на остъклена тераса, и източно изложение.

Имахме за задача да направим детската стая по-организирано, и по-функционално помещение, като я пригодим за 3 деца на различна възраст, и от различен пол, както и да вземем предвид честите посещения от преспиващи роднини и приятели.

В площ от 16кв.м се налагаше да проектираме нови мебели с достатъчно място за сън, да намерим място за съхранение на много вещи и играчки, да създадем учебен кът, и освен това да оставим и свободно място за игра.

Цветна детска стая за 3 деца 

В зоната за сън се спряхме на двуетажни легла. Едното легло го определихме за двете момичета, като долния матрак е с механизъм за повдигане и съхранение на куфари под него. Другото двуетажно легло остана за младежа и за гостите с преспиване.

В долната му част поставихме разтегателен диван с ракла, който специално поръчахме да бъде една идея по-къс от мястото под леглото, за да може по-лесно да бъде обслужван при разтягане. Преминахме през няколко варианта на форми, цветове и размери на дивана, но в крайна сметка го поръчахме зелен, а клиентката сама си избра плата за възглавниците.

Поради особеностите на стаята, си поиграхме със стълбите на двуетажните легла. Едната трябваше лесно да се слага и маха от деца, а другата трябваше така да влезе в отреденото ѝ пространство, че стъпалата да бъдат на сравнително нормална височина и отстояния едно от друго, но в същото време да не си пречат с ключа за осветлението, и вратата на стаята.

В розовата стълба намерихме и място за книги, играчки и разни дребни предмети. Направихме няколко вратички и голяма кутия на колелца под най-долното стъпало, за да се изважда лесно.

Клиентката много държеше децата да имат големи гардероби, където да могат да съберат всичките си дрехи. Всички деца получиха и по две чекмеджета в големия скрин. Ще им се налага да се редуват, за да ползват бюрото, но пък за всеки има заделено чекмедженце за дребни ученически пособия.

Доста време отделихме на външната декорация на мебелите и цветовото решение на стаята. Момчето държеше в мебелите да сложим синьо, малката госпожица настояваше за розово, каката беше съгласна на всичко, само да е ново, а майка им предпочиташе зелено. В последния момент променихме цвета на тюркоазено синьото, което виждате на снимките.

Освен цветовете, клиентката ни държеше вратичките и чекмеджетата да бъдат декорирани. Добавихме и няколко стенни етажерки покрай леглата, също и над скрина.

Стените ги решихме в светли цветове, различни по идея на клиентката. Ремонтът по циклене на паркета, сваляне на тапети, шпакловане и боядисване на стени и тавани не беше наша задача, но техническият проект по смяна на електрическата инсталация, да.

Предвидихме допълнително нощно осветление за четене в леглото, което да може да се регулира според нуждите. Всяко легло се сдоби с контакти за зареждане на телефони и лаптопи, оставихме и място за телевизор.