Апартамент Злато и коняк

Дизайн и управление на проект на едностаен апартамент

Едностаен апартамент Злато и коняк се намира в софийския квартал Младост, има квадратура 43м², и се състои от кухня, хол с усвоена тераса, коридор, баня и мокро помещение.

Интериорно студио Ди Сайн беше ангажирано да изготви цялостен интериорен дизайн, като едновременно с това извършва авторски надзор, и управлява реализацията на проекта.

Дизайн на апартамент  Злато и коняк – снимки ПРЕДИ

Когато влязохме за пръв път в апартамента, заварихме тъмно, вехто жилище, с допотопна кухня, изнесена на терасата на хола, а помещението, в което някога е била кухнята, беше превърнато на спалня. Преценихме, че от цялото налично жилище за бъдещия дизайн ще използваме само стените, затова стартирахме ремонта, с няколкодневно къртене, изнасяне и изхвърляне на мебели, строителни отпадъци и боклук.

Клиентите бяха решили, след като приключат с ремонта, да дават жилището под наем, затова преценихме, че е по-добре да върнем кухнята на мястото, където е била, и да усвоим терасата, за да разширим хола и да вместим спалнята в него.

Опразнихме апартамента, премахвайки всичко от него, и направихме поръчка за нова входна врата, и нова ПВЦ дограма на стаите. Заложихме тръби за мощен, инверторен климатик в стената, и след монтажа на новата дограма, направихме и външна изолация на апартамента, за да бъде максимално топлоизолиран.

Дизайн на апартамент Злато и коняк – снимки БАНЯ и МОКРО

Направихме циментова замазка на пода, включително терасата, за да изравним нивата.

В коридора изправихме стената, на която бяха вратите за банята и мокрото помещение, изместихме и разширихме отвора за вратата на кухнята, и стеснихме малко отвора на вратата за хола. Оформихме арката, която се получи след премахване на вътрешната дограма в хола. За да изправим визуално нивата на таваните, направихме конструкция от гипскартон във всички помещения.

Наложи се да бутнем стената в банята, на която беше мивката, защото майсторите прецениха, че е опасна, и изградихме нова. Преработихме цялата водопроводна система в банята, мокрото и кухнята, заложихме тръби и за бойлер. В банята монтирахме линеен сифон под душа, а в мокрото помещение сложихме рогов сифон, заради наличието на бойлер и комбинирана пералня със сушилня. Преместихме водомерите в кухнята, в шкафа под мивката.

Преправихме основно електроинсталацията на целия апартамент, окабелихме за ТВ и интернет във всички помещения, сложихме ново табло, и направихме изводи за лунички, лампи, ключове и контакти според интериорния проект.

В банята, мокрото помещение, коридора и кухнята поставихме на пода матов гранитогрес, имитиращ дърво, а в хола сложихме ламинат. Поръчахме нови интериорни врати, от българска фирма, с която работим, в любимия на нашата клиентка цвят орех, като избрахме дръжки цвят титан, за да бъдат в тон с дръжките на дограмата, и цвета на контактите.

Дизайн на апартамент Злато и коняк снимки КУХНЯ 

В кухнята се спряхме на шкафове от бяло ПДЧ, с фрезовани вратички от МДФ, облечени с 3д мембранно фолио. Вградихме съдомиялна 45см до мивката отляво, а за фурната и декоративния абсорбатор се спряхме на уреди Тека, с ретро дизайн, и в цвят ванилия. Изборът на електроуреди определи както цвета на дръжките на кухненските шкафове, така и цялостния завършек на кухнята в златни нюанси. Хладилникът също избрахме да бъде с цвят ванилия, но без да правим компромис с неговите функции и характеристики.

Трапезната маса в бяло комбинирахме със столове цвят коняк, които хармонират с цвета на вратите и дограмата. Монтирахме телевизор 43 инча на стената, която някога е била вход от кухнята към терасата.

Дизайн на апартамент Злато и коняк – снимки КОРИДОР 

За коридора и хола се спряхме на ПДЧ в цветове Дъб Кендъл Коняк и Памук, отново с фрезовани вратички от МДФ с 3д мембранно фолио, този път в цвят Крем Сатен. Използвахме всяко свободно местенце в коридора, за да направим гардероб за обувки, и портманто за връхни дрехи с пейка, и стойка за чадъри. В гардеробчето скрихме също слаботоково табло, безжичен звънец, и рутер.

Срещу гардероба сложихме голямо стенно огледало, в рамка от фрезован МДФ. Монтирахме красив италиански полилей с 3 крушки, и конструкция от ръчно ковано желязо в цвят антично злато. В кухнята и хола сложихме полилеи от същата серия, но с различен брой крушки, като в хола монтирахме и 2 стенни аплика със самостоятелно управление.

Дизайн на апартамент Злато и коняк – снимки ХОЛ

В хола надделя решението да сложим спалнята, а не дивана срещу телевизора, за да бъде холната част по – близо до кухнята, и когато има гости, да не се налага да пресичат хола покрай спалнята, за да стигнат до дивана. Телевизорът е същата марка и модел като в кухнята, само че 65 инча.

Спалнята е за матрак 144/190см, който се повдига с амортисьори на подматрачната рамка, а над матрака сложихме ЛЕД лента със сензор за близост, която да служи като нощно осветление. Скрито осветление сложихме и в гардероба, над лостовете за закачалки, което се активира при отваряне на едната врата. Диванът е разтегателен, с по една ракла и в седалната му част, и в лежанката.

Оформихме и малък работен кът на бившата тераса, като една абсолютна необходимост след Ковид пандемията. Към момента на снимките срещу бюрото оформихме декоративен кът с възглавници, но там предстои да сложим ракла, в която да прибираме завивките от спалнята. Ако следите редовно нашата фейсбук страница, там ще може да видите и снимка на раклата.

Освен, че направихме осветлението в хола да свети на кръгове – 2, 3 или 5 крушки едновременно, на тавана на бившата тераса монтирахме цяло съзвездие от ЛЕД лунички, 7 на брой. За съжаление, при направа на инсталацията, клиентката се отказа да има девиаторно осветление в хола, което щеше да бъде доста удобно.

Закрихме прозорците с щора тип перде, което се управлява много лесно в двете посоки, и се завърта според желанието за осветеност в хола. В кухнята монтирахме щори Ден и Нощ, сложихме комарници на всички отваряеми крила, изчистихме и подредихме, и накрая отдадохме апартамента на дългосрочен наем.