АПАРТАМЕНТ СБЪДНАТА МЕЧТА

Апартамент Сбъдната мечта, е с големина 43м², и представлява жилище в саниран, панелен блок. Състои се от кухня с усвоена тераса, хол с още една тераса, но отделена, коридор и баня.

Студио Ди Сайн беше ангажирано да изготви интериорен дизайн на целия апартамент, заедно с технически проект. Нямаше как да съдействаме с управление на реализацията, тъй като жилището се намира в доста отдалечен от София град.

Благодарение на снимките и видеата, които ни изпращаха клиентката, и изпълнителя на ремонта, както и на живата връзка с тях през социалните мрежи, непрестанно бяхме наясно докъде са стигнали нещата, а така можехме да помагаме със съвети, или да изискваме корекции при нужда.

Апартамент Сбъдната мечта – снимки ПРЕДИ

След първоначален разговор по телефона, в средата на м. ноември 2021г., и няколко разменени имейла, клиентката лично ни посети в гр. София, за да се запознаем. С цел да разберем нейните нужди и предпочитания, посетихме няколко магазина в София. В края на нейния престой, заедно заминахме за родния ѝ град, за да видим апартамента, и да си вземем размери на помещенията. По пътя имахме възможност да поговорим за всичко, което предстоеше да се случи.

Вече пристигнали в града, посетихме шоурум за входни врати, както и местен цех за интериорни врати. Заявихме посещение за оглед на входната врата, и още докато бяхме в града, фирмата дойде да вземе размери. Избрахме модел и цвят, поръчахме я да се отваря навън към стълбището, и скоро след нашето посещение, тя беше монтирана. Избрахме и модела на вратите за кухнята и хола, също и на банята.

Посетихме и няколко мебелни магазина, за да се ориентираме какво се предлага в града, и още на този ранен етап избрахме холната маса, дивана и табуретките, както и тапицерията за тях.

Апартамент Сбъдната мечта – снимки БАНЯ

Върнахме се в апартамента, където се запознахме с майсторите, поканени от клиентката да извършат ремонта. Някои одобрихме, други не, а както се оказа с течение на времето, правилно ги бяхме преценили. С това нашето посещение завърши, и се прибрахме в София, а докато течеше къртенето и извозването на боклука от жилището, ние стартирахме с изготвяне на разпределение на стаите, както и с 3д проект на банята.

Съдействахме за покупката и доставката на плочки за стените и пода, шкаф с мивка, стенно огледало, ъглов моноблок с вградено биде, душ колона, и смесители, както и на водоустойчив шкаф с вграден кош за пране, всичко закупено и изпратено от нашите партньори в София, магазин Кератон. Единствено бойлера, и аксесоарите за баня бяха доставени от местни магазини.

Междувременно майсторът на апартамента преправи тръбите в банята съобразно проекта, и постави новия сифон на банята, след което измаза стените на банята с циментова замазка, за да ги подсили и изправи. Съхненето отне доста време, но докато чакахме то да се случи, работихме по смяната на електроинсталацията в целия апартамент. Изградихме и куфар в банята, който да скрие щранговете, и в който да скрием водомера.

Апартамент Сбъдната мечта – снимки КОРИДОР 

В коридора проектирахме гардероб с огледало и място за сядане, с дълбочина 50см, в който освен място за обувки, оставихме и свободно място за висящи якета и палта. Срещуположно поставихме и портманто със сходен дизайн, но със закачалки за връхни дрехи и рафтове за обувки, и дълбочина 30см. В горната част на портмантото скрихме новото ел. табло, звънеца, и кутията за интернет.

Оказа се обаче, че трябва да пуснем кабелите за новата ел. инсталация по стените, и по тавана, без да ги вкопаваме. Решихме проблема с монтажа на гипскартон, който на места беше с конструкция и вата, а на други само с лепене, и въпреки че стеснихме още малко помещенията, нямаше друг начин да скрием кабелите.

Паралелно с ремонта и проекта, с клиентката работехме по план-бюджета на апартамента. Сравнявахме марки, модели и характеристики на електроуреди, ключове, контакти и осветителни тела, обсъждахме покупката на падащо легло, корнизи и завеси.

Въпреки усложнения достъп до големи магазини заради Ковид ситуацията, и предвид нарастването на цените, което вече беше започнало, клиентката закупи всичко, което бяхме избрали, и беше необходимо за обзавеждането, и го сложи на склад, докато станем готови за монтаж.

Апартамент Сбъдната мечта – снимки ХОЛ

В хола премахнахме стария паркет, и направихме изравнителна замазка на пода, като малко повдигнахме нивото, за да го свържем с пода на коридора и кухнята. Той се състоеше от здрави подови плочки, тях нямаше да махаме. На усвоената тераса в кухнята обаче плочките бяха по-ниско от тези в кухнята. Тях също махнахме, и изравнихме пода на терасата с кухнята посредством циментова замазка. Идеята беше да сложим ламинат навсякъде в апартамента, и целия под да бъде равен.

На терасата в хола също направихме замазка, за да изравним пода, който беше с мозайка.

Преди ремонта външното тяло на климатика стоеше на терасата на хола. Заради ламината, който щяхме да слагаме и на тази тераса, изместихме новото външно тяло да бъде извън терасата на хола, а не вътре в нея.

Ламинатът го избрахме още в София, но клиентката внезапно смени модела с друг, от местен магазин, на по-ниска цена. Тъй като цветът на пода ни беше важен, а снимките, които разменихме, никак не показваха верния цвят на дъската (нейните сивееха, а нашите бяха бежови), и тъй като се различаваха и от снимките, качени по сайтовете, не спряхме да търсим и сравняваме мостри в двата града. Дори изписахме мостра от трети град, докато се уверим, че наистина говорим за един и същ модел ламинат.

Впоследствие майсторът убеди клиентката да не слага ламинат на терасата на хола. После сам обиколи три магазина в града да търси подходящ гранитогрес, за който чрез видео трябваше съвместно да решим дали си пасва на цвета на ламината, който щяхме да поставяме навсякъде другаде.

Апартамент Сбъдната мечта снимки КУХНЯ 

Преди ремонта на кухнята, заварихме усвоена тераса с мивка в единия край, и печка в другия. Върнахме мивката на първоначално предвиденото за нея място, на гърба на банята, и до нея изведохме тръби за комбинирана пералня със сушилня. Под мивката поставихме изтегляща се кофа за отпадъци, а до пералнята малко ъглово шкафче, което трябваше да удължи, и свърже плота с новоизградения гардероб.

Този гардероб се намира в ниша до кухненската врата, и има специално разпределение на рафтовете в него. Те са измерени и изчислени така, че да може да съберем вертикална прахосмукачка, електрически сушилник, дъска за гладене, панери за пране, кутии с дребни кухненски електроуреди, и др. Предвидихме вътре да има и четворен контакт, за да може да включим телевизор, рутер и модем, както и да зареждаме безкабелната прахосмукачка.

Пробихме отвор на терасата за телескопичен абсорбатор, който заедно с новата вградена фурна, индукционния котлон, и един малък бутиларник, зае мястото на старата мивка. Срещуположно поставихме малко бюро с горен стенен шкаф и лед осветление под него, което условно нарекохме „творчески кът“, а основното му предназначение е на него да може да се рисува, и да служи за отмора.

В кухненската част до мивката и пералнята, поставихме голям, 80см шкаф с чекмеджета, който да събира прибори, сервиз за хранене, и съдове за готвене. До него успяхме да вместим един висок хладилник с фризер.

Горните шкафове над мивката се отварят с чупещи се вратички, имат и стъклена витринка. Вратичките над шкафа с чекмеджета се наложи да бъдат с друг тип отваряне, за да намерим и място за микровълнова фурна.

Отделихме трапезната маса със столове от усвоената тераса, посредством плот Черна Андромеда, в стила на кухнята. Освежихме черно-белия дървесен дизайн с красив фототапет, и монтирахме щори на терасата.

Всички мебели в апартамента – кухня, гардероби, ТВ секция, шкафове – са проектирани от нас, и изработени от местна мебелна фирма. Единствено падащото легло е закупено, и доставено от чужбина. При поръчката на мебелите, посетихме града отново, за да обсъдим всичко на място, и да се уверим, че няма неясноти по чертежите, и изискванията. Изчистихме възникнали въпроси, решихме някои спорни места, и зачакахме изработката. Мебелната фирма изпълни доставката и монтажа в срок, почти без забележки.

А когато в началото на месец май 2022г. посетихме нашата клиентка за трети път беше, за да снимаме напълно готовия апартамент. В него вече активно се живееше, и дори няколко дни преди ние да отидем, беше направено освещаване.

Тук ви показваме една нищожна част от всички снимки, които направихме тогава. Опитваме се и да не ви отегчаваме с безкрайно дълъг разказ за много от проблемите, дискусиите, споровете, обсъжданията, смеха, забавните и интересни случки, появили се в процеса на работа. Факт е обаче, че когато клиент, дизайнер и майстори се сработят правилно, нещата се случват, и то бързо.

Нарекохме апартамента Сбъдната мечта, защото така пожела самата ни клиентка. Както каза тя – „беше си мечта желана – сбъдна се“!

Разгледай още дневни и кухни

Боксониера АннаБоксониера Анна

Дневна с кухня Надежда

Дневна с кухня МоникаДневна Моника

Кухня ЛедаКухня Леда

Дневна Какао

Кухня КанелаШампанско и мрамор в кухнята

Японска дневна с кухняЯпонска дневна с кухня Павлина

Боксониера КалинаИнтериор проекти -боксониера Калина

Дневна с кухня КирилДневна с кухня Кирил

Кухня с остров СилвияКухня Силвия_странично

Кухня от мдф Гергана

Кухня с домашен офисКухня с домашен офис