АПАРТАМЕНТ СБЪДНАТА МЕЧТА

Дизайн и авторски надзор на едностаен апартамент

Апартамент Сбъдната мечта, е с големина 43м², и представлява панелно жилище в саниран блок. Състои се от кухня с усвоена тераса, хол с още една тераса, но отделена, коридор и баня. Нарекохме апартамента Сбъдната мечта, защото както каза клиентката, „беше си мечта желана – сбъдна се“!

Студио Ди Сайн беше ангажирано да изготви интериорен дизайн на апартамента. Осъществихме и дистанционен авторски надзор, тъй като жилището се намира в доста отдалечен от София град.

Благодарение на снимките и видеата, които ни изпращаха клиентката, и изпълнителя на ремонта, както и на живата връзка с тях през социалните мрежи, непрестанно бяхме наясно докъде са стигнали дейностите по реализацията, и можехме да помагаме със съвети, или да изискваме корекции при нужда.

Целият проект, от първото обаждане, през дизайна на апартамента, до неговата цялостна реализация ни отне около 5 месеца. Когато клиент, дизайнер и майстори се сработят правилно, нещата се случват бързо, и добре.

Дизайн на апартамент Сбъдната мечта – снимки ПРЕДИ

След първоначален разговор по телефона в средата на м. ноември, и няколко разменени имейла, клиентката лично ни посети в гр. София, за да се запознаем. С цел да разберем нейните нужди и предпочитания, посетихме няколко магазина в София. В края на нейния престой, заедно заминахме за родния ѝград, за да си вземем лично размерите, които ни интересуват. По пътя имахме възможност да поговорим за цялостния дизайн на апартамента, и за всичко, което предстоеше да се случи.

Вече пристигнали в града, посетихме шоурум за входни врати, както и местен цех за интериорни врати. Още докато бяхме в града, и двете фирми дойдоха да си вземат размери. Избрахме модел и цвят на входната врата, поръчахме я да се отваря навън към стълбището, и скоро след нашето посещение, тя беше монтирана. Избрахме и модела на вратите за кухнята и хола, също и на банята.

Посетихме и няколко мебелни магазина, и още на този ранен етап от дизайна, избрахме холната маса, дивана и табуретките, както и тапицерията за тях.

Дизайн на апартамент Сбъдната мечта – снимки БАНЯ

Върнахме се в апартамента, където се запознахме с майсторите, поканени от клиентката да извършат ремонта. Някои одобрихме, други не, а както се оказа с течение на времето, правилно ги бяхме преценили. С това нашето посещение завърши, и се прибрахме в София, а докато течеше къртенето и извозването на боклука от жилището, ние стартирахме с дизайн на апартамента, както и с разпределение и 3д проект на банята.

Съдействахме за покупката и доставката на плочки за стените и пода, шкаф с мивка, стенно огледало, ъглов моноблок с вградено биде, душ колона, и смесители, както и на водоустойчив шкаф с вграден кош за пране, всичко закупено и изпратено от нашите партньори в София, магазин Кератон. Единствено бойлера, и аксесоарите за баня бяха доставени от местни магазини.

Междувременно майсторът на апартамента преправи тръбите в банята съобразно проекта, и постави новия сифон на банята, след което измаза стените на банята с циментова замазка, за да ги подсили и изправи. Съхненето отне доста време, но докато чакахме то да се случи, работихме по смяната на електроинсталацията в целия апартамент. Изградихме и куфар в банята, който да скрие щранговете, и в който да скрием водомера.

Дизайн на апартамент Сбъдната мечта – снимки КОРИДОР 

В коридора проектирахме гардероб с огледало и място за сядане, с дълбочина 50см, в който освен място за обувки, оставихме и свободно място за висящи якета и палта. Срещуположно поставихме и портманто със сходен дизайн, но със закачалки за връхни дрехи и рафтове за обувки, и дълбочина 30см. В горната част на портмантото скрихме новото ел. табло, звънеца, и кутията за интернет.

Наложи се да пуснем кабелите за новата ел. инсталация по стените, и по тавана, без да ги вкопаваме. Решихме проблема с монтажа на гипскартон, който на места беше с конструкция и вата, а на други само с лепене, и въпреки че стеснихме още малко помещенията, нямаше друг начин да скрием кабелите.

Паралелно с ремонта и проекта, с клиентката работехме по план-бюджета на апартамента. Сравнявахме марки, модели и характеристики на електроуреди, ключове, контакти и осветителни тела, обсъждахме покупката на корнизи и завеси. Закупихме и доставихме падащо легло от чужбина.

Въпреки усложнения достъп до големи магазини заради Ковид, и предвид инфлацията, клиентката успя да закупи всичко необходимо за обзавеждането, което бяхме избрали, и временно го сложи на склад, докато станем готови за монтаж.

Дизайн на апартамент Сбъдната мечта – снимки ХОЛ

Изместихме външното тяло на климатика да бъде извън терасата на хола, където е било поставено преди ремонта.

После продължихме с изравняване на нивата на пода в целия апартамент. В коридора и кухнята имаше плочки, които бяха доста здрави, и равни, и които решихме да не махаме, а да ползваме като основа на бъдещия под от ламинат.

На усвоената тераса в кухнята имаше плочки, които бяха по-ниско от тези в кухнята. Тях махнахме, и после изравнихме пода на терасата с плочките в кухнята посредством циментова замазка.

В хола премахнахме стария паркет, и тъй като нивото на пода спадна доста, сложихме фибран, след което направихме изравнителна замазка, за да свържем пода в хола с този в коридора. На терасата в хола, чийто под беше мозайка, също направихме циментова замазка, за да я изравним с нивото на пода в хола.

Още при посещението на киентката в София, бяхме избрали ламината, но финално сложихме сходен цвят на друг производител, от местен магазин, с по-ниска цена, и безплатна доставка. Разменихме снимки,  и сравнихме мостри във всеки от двата града, в които бяхме, за да сме сигурни, че говорим за сходни модели и цветове, по подобие на първия избран.

Впоследствие изпълнителят на ремонта убеди клиентката да не слага ламинат на терасата на хола. После сам обиколи три магазина в града да търси подходящ по цвят и структура гранитогрес, за който чрез видео съвместно решихме дали си пасва на вече закупения ламинат за останалия под.

Дизайн на апартамент Сбъдната мечта снимки ТЕРАСА ХОЛ

Преди ремонта на кухнята, заварихме усвоена тераса с мивка в единия край, и печка в другия. Върнахме мивката на гърба на банята, и до нея изведохме тръби за комбинирана пералня със сушилня. Под мивката поставихме изтегляща се кофа за отпадъци, а до пералнята малко ъглово шкафче, което трябваше да удължи, и свърже плота с новоизградения сервизен гардероб.

Този гардероб има специално разпределение на рафтовете. Те са измерени и изчислени така, че да може да съберем вертикална прахосмукачка, електрически сушилник, дъска за гладене, панери за пране, кутии с дребни кухненски електроуреди, и др. Предвидихме вътре да има и четворен контакт, за да може да включим телевизор, рутер и модем, както и да зареждаме безкабелната прахосмукачка.

Пробихме отвор на терасата за телескопичен абсорбатор, който заедно с новата вградена фурна, индукционния котлон, и един малък бутиларник, зае мястото на старата мивка. Срещуположно поставихме малко бюро с горен стенен шкаф и лед осветление под него, което условно нарекохме „творчески кът“.

До къта за готвене вместихме висок хладилник с фризер. В горния ред до хладилника намерихме място и за микровълновата фурна, а долния ред представлява голям шкаф с чекмеджета.

Отделихме кухнята от усвоената тераса, посредством плот Черна Андромеда, същия като на кухнята. Внесохме малко цвят в дизайна на кухнята с красив фототапет, поръчан специално от фирма Арт Гифт, и монтирахме щори на терасата.

Дизайн на апартамент Сбъдната мечта снимки КУХНЯ 

Посетихме клиентката ни за втори път, за да обсъдим детайлите по поръчката към местна мебелна фирма. Изчистихме някои неясности в проекта, решихме възникнали въпроси, и накрая останахме доволни, понеже мебелната фирма изпълни доставката и монтажа в срок, без забележки.

А когато за трети път посетихме нашата клиентка в началото на м. май, беше за да снимаме напълно готовия апартамент. Няколко дни преди ние да отидем, тя се беше нанесла в апартамента, и дори беше направила освещаване.