7 интериорни съвета за организация на пералното помещение у дома

Идеен проект за интериор – защо ни е нужен и можем ли без него?

Как да изберем най-добрата спалня за нас?

„Спалня“ е дума с двояко значение. В единия случай това е стаята в дома, където спим или където намираме място за усамотение, интимност или релакс. В другия случай наричаме „спалня“ конкретното легло, което употребяваме за сън или почивка. И тъй като една трета от живота на човек преминава в сън, леглото е един изключително важен елемент от обзавеждането на всяка спалня. Покупката или поръчката на легло трябва винаги да е предварително добре обмислено действие. Затова нека се спрем на това кои са основните фактори, които могат да повлияят при избора на най-добрата спалня за вас. 

Размер на леглото

Хубаво е да съобразите размера на леглото според помещението, където ще го поставите, както и дали в него има други мебели и какви, за да не се окажете неприятно изненадани. Важно е също така да знаете дали само вие ще ползвате спалнята или ще я делите с половинка. Във всеки мебелен магазин ще ви предложат стандартни размери на спалните, но ако ви е нужен по-нестандартен размер, можете да го поръчате директно на някой мебелен производител.

Спалня - ПДЧ, елша, с рафтчета и 2 чекмеджета, 3d визуализация

Модел на леглото 

Изцяло зависи от вашите лични предпочитания, изборът е огромен. Може да заложите на класическото легло с подматрачна рамка и двулицев матрак или на спалня с повдигащ механизъм и еднолицев матрак. Може да решите спалнята ви да е затворена, за да спира достъпа на прах под леглото или да е повдигната на по-високи крачета и да е поставена върху мокет или по-голям килим. За по-малки стаи е по-удачно спалнята да има чекмеджета, в които да съхранявате завивки и спално бельо или да е в комбинация с ракла. Може да искате таблата за главата да е тапицирана, извита, права, с орнаменти или с вградено LED осветление, да има или да няма нощни шкафчета… Най-добрата спалня за всеки е различна…

В момента у нас навлизат масово т.нар „боксспринг“ легла, също така ги наричат френски, английски или скандинавски тип легла. Най-общо казано, “боксспринг” буквално означава пружина в кутия – изцяло тапицирани дървени конструкции във формата на кутия, с поставени пружини в тях, а над пружините – матраци. Ако са без табла за главата, се водят тип „френски“, а ако предлагат чекмеджета за съхранение на багаж, се наричат „английски“. Едно от най-ценните им качества е, че при подходящ размер на леглото, в тях би могло да се поставят два отделни матрака с различна степен на твърдост. Освен това, те са по-високи от стандартните легла, а това ги прави и по-удобни за ползване. 

Най-добрата спалня  - бокссспринг легло

Матрак за леглото

Още при избора на модел за леглото, трябва да помислите и с какъв матрак ще го ползвате. И тук има изобилие от цени и варианти – еднолицеви, двулицеви (със зимна и лятна страна), с покет или бонел пружини, латексови или с мемори пяна. Отделете време да отидете до магазина, да седнете или дори да легнете на някой матрак, да поговорите с консултантите там. Така ще направите най-  правилния избор, а нерядко в някои магазини предлагат и връщане на матрака, ако до месец след неговата покупка, сте установили, че не ви е удобен.

Материал на леглото

Дали леглото ще е метално, или ще бъде изработено от естествен дървен материал, дали ще е изцяло от ПДЧ или ще използваме комбинация между ПДЧ и друг материал – най-често мдф, текстил или еко-кожа – при всички случаи материалът, от който е изработено леглото трябва да понася натоварване, както и да ни гарантира здравина, устойчивост и дълготрайност във времето. Би било чудесно и ако имаме възможността да избираме и според това дали материала на спалнята ни е екологично чист, без да е обработван с токсични бои или препарати. 

Цена на леглото

След като сте обмислили добре какви са размера и особеностите на помещението, където ще разположите новата си спалня, дали избрания модел хармонира с останалите мебели в дома ви, ако там вече има такива, дали леглото отговаря на всички ваши критерии за качество, стил и комфорт и дали би било лесно за поддръжка, идва моментът да решите и каква цена бихте платили за него. Ако можете да си позволите да не се съобразявате с цената му, би било чудесно. Ако обаче първо тя е определяща за вас, а след това идват всички останали детайли, тогава поне съобразете дали леглото е изработено качествено и от здрав материал, за да издържи на дълга употреба във времето.

Стойност на леглото

Да, леглото има и цена, и стойност. Ние бихме ви посъветвали да не пестите от цената му. Колкото и скъпо да ви се вижда, все пак не забравяйте, че вие ще го ползвате 8 часа на ден – всеки ден – в продължение на 10, 20 или повече години. Можете да сменяте спалното бельо веднъж или два пъти седмично, да имате шалтета или кувертюри според всеки сезон, да сменяте матрака си веднъж на няколко години, но леглото определено не е покупка, която се случва често. 

Ако направите избора си на легло според неговото качество и вашия вкус и предпочитания, дори да трябва да пестите средства за него няколко месеца повече, вие ще повишите и неговата стойност. Само тогава ще можете да бъдете cигypни, чe тo щe ви cлyжи дълги гoдини и щe ви ce oтблaгoдapявa c пълнoцeнeн и здpaвocлoвeн cън. А ние от интериорно студио DY’SIGN ви желаем да имате една хубава и релаксираща почивка в новата ви спалня, както и много щастливи и споделени мигове в нея! 

 

Разгледайте моделите на спални, проектирани от нас, в секцията ни “Проектиране на мебели”. За въпроси, коментари или поръчки – не се колебайте да се свържете с нас!

 

“Канела” или защо ви е нужен интериорен дизайнер?

3 лесни стъпки да освежим декора у дома

Пролетта навън е в разгара си, времето се мени постоянно, ту е топло и слънчево, ту е мрачно и дъждовно. Летните дрехи са извадени, зимните са прибрани, а пролетното почистване е приключило и сега навсякъде в дома ви ухае на чисто и свежо. Но въпреки че изпрахте пердетата, завивките и калъфките на леглата и освежихте диваните, вие чувствате, че в дома ви все пак нещо липсва или не е както трябва? Може би имате нужда от ремонт, но нямате достатъчно време или желание да го правите, нито пък средства? 

А може би докато сте чистили, сте забелязали, че котката е прокъсала шалтето на спалнята ви, или че пердето в хола ви е остаряло от пране и употреба? Или пък тези хубави кафяви възглавнички на дивана са вече избелели и ви се иска нещо по-шарено и весело? Ако отговорът ви е положителен, вие имате нужда да освежите декора бързо, лесно и не много скъпо. 

СМЕНЕТЕ ПЕРДЕТАТА

В магазините за пердета има огромно изобилие от платове – бели, цветни, прозрачни и не толкова, тънки и ефирни, плътни и тежки, на цветя и на геометрични фигури, способни да задоволят и най-капризния вкус. Консултантите в тях ще ви насочат да изберете най-подходящите за вас, ще ви дадат съвет относно начините на ушиване и аксесоарите, които да изберете към тях, а ако пък не нищо не разбирате от шиене или пък в момента шевната ви машина е развалена, ще ги ушият за вас в най-кратки срокове.

Ако пък имате ограничения в бюджета, тогава недейте да сменяте пердетата в цялата къща. Огледайте се и преценете в коя стая прекарвате най-много време или къде най-много ви липсва уют и започнете оттам. Веднъж като започнете да променяте дома си, няма да повярвате колко различен ще изглежда той накрая.

ПОДНОВЕТЕ ЗАВИВКИТЕ НА ЛЕГЛАТА

Една нова кувертюра за спалнята никога не е излишна. Тя ще придаде едно съвсем ново излъчване на стаята, в която се прибирате да почивате от напрегнатия ден. Можете да закупите готова ушита кувертюра според вашия размер или просто да поръчате да ви ушият от желания плат, като не забравяте да предвидите и калъфки за възглавнички. Все пак съобразете се със сезона, когато избирате плата, защото никой не обича през лятото да си оправя леглото с тежка и дебела кувертюра. Материята трябва да бъде лека и приятна на допир, а дали ще бъде шарена и весела или стилна и едноцветна, зависи само от вашия вкус и предпочитания.

КУПЕТЕ НОВИ ВЪЗГЛАВНИЧКИ

Най-лесния и евтин начин да промените интериора, е да купите нови възглавнички – за спалнята или за детската стая, за креслата и дивана в дневната, за столовете в трапезарията или в градината. Тук можете смело да се развихрите, предложенията в магазините са повече от изобилни. Квадратни, овални, продълговати, по-меки или по-твърди, с форма на сърце, цветни, шарени или не чак толкова шарени – експериментирайте и проявете въображение. Ако някоя възглавничка чак толкова не ви пасне, винаги можете да я подарите на някоя приятелка или на майка ви, със сигурност няма да ви се разсърдят.

Какво да правим със старите пердета и завивки?

Огледайте ги добре в какво състояние са и дали могат да се използват повторно – можете да си запазите част от тях, ако са сравнително нови и са ви любими. По-добре обаче ги подарете на някой нуждаещ се или ги продайте  – дори да вземете ниска цена, поне ще си освободите място в гардероба и няма да се затрупате с ненужни вещи. Можете също така да ги занесете в магазин, където събират стари текстили, за да ви дадат в замяна отстъпка при следващо пазаруване, или пък просто ги изхвърлете на посочените за целта места.

А сега се огледайте! Без да купувате нови мебели или килими и без да влагате големи средства за ремонт, вие променихте дома си! Той стана по-красив, по-приветлив и дори по- интересен за вас самите, а планувания ремонт го отложихте с поне още година.

Kогато все пак стигнете до ремонта, не се колебайте да потърсите услугите на интериорно студио! То няма да оскъпи или да натежи на бюджета ви, а само ще ви бъде от полза със съвети, плануване и организиране на самия ремонт, както и ще ви спести време, което да ползвате за вас самите!

 

 

Апартамент под наем – обзавеждане

В продължение на СТАТИЯТА ОТ МИНАЛИЯ ПЪТ, където говорихме за придобиване на имот с цел инвестиция, тук ще говорим за отдаването на обзаведен апартамент под наем. Интересува ни какъв тип наематели да търсим и какво обзавеждане да им предложим, за да си гарантираме един сигурен и добър постоянен доход, като в същото време сведем до минимум евентуалните проблеми, които неминуемо биха възникнали в битието ни на наемодатели. 
В България се ценят повече собствените жилища, затова повечето наематели са хора, живеещи под наем за сравнително кратък или не много дълъг период от време ( до 5-10 години) – докато са студенти или докато си намерят стабилна работа с хубав доход, която да им позволи вземане на банков кредит и покупка на самостоятелно жилище.

Какви изисквания имат хората към жилищата, отдавани под наем?

Понякога наемателите си имат всичко необходимо и предпочитат да си го пренасят от един апартамент в друг, за да спестят от цената на наема, но необзаведени жилища не се предлагат често. От една страна, те носят много малък доход и могат да стоят доста време празни по липса на търсене. От друга страна, жилищата вече не са толкова типови, колкото бяха някога при панелното строителство. Появиха се скосявания, капандури, ниши, вътрешни стълби, отворени планове на дневни с кухни и т.н. Цялостно обзавеждане трудно се пренася и невинаги може да се сложи на новото място.

Друг, по-често срещан вариант, е да се предлагат полуобзаведени жилища – с всичко необходимо в банята и кухнята, а останалата част се обзавежда от наемателя според неговия вкус. Обикновено това се случва за сметка на наема, който е малко по-висок от наема на необзаведено жилище. 
В най-масовия случай се появиха стандарти на обзавеждане, които е просто задължително да бъдат спазени от наемодателите от гледна точка на особеностите на даден апартамент. Вече не е достатъчно в банята да има плочки, моноблок и душ, кухнята да е с печка или пералня от времето на соца, тапетите да бъдат минати с латекс отгоре, балатума или мокета да бъдат заменени с евтин ламинат и вратите да бъдат пребоядисани (евентуално), за да бъде даден един имота под наем и да се води обзаведен.
Изискванията на хората, живеещи под наем нараснаха и те вече търсят чисто, ново и приятно обзавеждане, дори да е най-масово разпространеното. Стига да има възможност, инсталирайте климатици и бойлери в апартамента, който отдавате под наем – като алтернатива на възможни проблеми с топлоподаването през зимата и профилактиките на водата през лятото. Това ще повиши допълнително вашето вложение, както обаче и стойността на наема, а наемателите ще оценят това.

Обзаведени жилища

Задължително стана да се предлага пълно и модерно обзавеждане в целия дом – кухненски шкафове, хладилник, готварска печка, абсорбатор и пералня като абсолютен минимум за кухнята. Ако има и миялна за чинии или сушилня за дрехи, това е още един плюс. В банята се търсят удобства, чистота и ако може, душ-кабина и вградена тоалетна. Стените трябва да са лесни за поддържане и освежаване, а настилките на пода също е нужно да могат да се мият и почистват лесно. Всички останали мебели – спални, дивани, маси и гардероби, трябва да оставят простор за живеене, а не да претрупват апартамента. 
Хората станаха мобилни и повечето от тях вече предпочитат да пренасят само себе си и личните си вещи, когато сменят местообитанието си, а обзавеждането, което се предлага в магазинната мрежа, може да удовлетвори всякакъв тип лични вкусове и ценови възможности.
Заради това, на пазара на имоти под наем се предлагат различни типове апартаменти за хора с различни финансови възможности. Тук ще се постарая да обобщя 3 основни типа, като съм далеч от претенцията за обективност или изчерпателност.

Какви класове жилища се предлагат под наем и от какви наематели се търсят?

Доходът, който търсим да получим, е в пряка връзка с това, какъв клас жилище предлагаме на потенциалните ни наематели. Ако предложим жилище с лукс мебели на хора с доход около и под средния за страната, те няма да могат да си го позволят. Също така, хора с висок доход, свикнали на чистота, удобства и комфорт, не биха наели жилище, нуждаещо се спешно от основен ремонт и в лош квартал, въпреки че лесно биха могли да си го позволят.

Нисък клас имоти/наематели:

Панелни апартаменти, в лошо състояние, в малък или голям град. Ремонтирани преди 30г, с никога несменяни водопроводни и електрически инсталации, с вехто и износено от прекалена употреба обзавеждане – за съжаление такъв тип апартаменти все още съществуват и се предлагат на пазара за имоти под наем. Техните собственици обикновено са възрастни хора, които се опитват да подпомогнат ниската си пенсия и най- често нямат възможност да инвестират в подобряване на жилищните условия, които предлагат. Мебели за кухня_нисък класТози тип жилища носят проблеми както за самите наемодатели, заради по-ниския наем, който получават, така и за техните наематели, които обикновено са с нисък месечен бюджет, нисък социален статус и наети на временна или нископлатена работа. Такива наематели често нямат стимул да пазят обзавеждането в здраво и чисто състояние, още повече ако то не е било такова в момента на наемане на апартамента. Техния нисък стандарт на живот води до забавено или никакво плащане на наема и месечните сметки и до чести спорове с наемодателя за това, кой е виновен за течащия покрив или за състоянието на дадена мебел/ уред и кой е длъжен да плати за ремонта му. Неподдържането на жилището и непрестанните конфликти и раздори с наемодателя водят до честа смяна на наемателите на жилището и до все по-лошото му състояние, като в най-добрия случай то бива продадено и ремонтирано, а в най-лошия съседите търпят това положение години наред.

Среден клас имоти/наематели:

Апартаменти със сравнително ново, прилично обзавеждане, готово закупено от големите мебелни магазини и нисък клас електроуреди. Tърсят се добре изглеждащи мебели, с по – ниска цена, но и с по- ниско качество на вложените материали. Оборудването също е по- нисък клас електроуреди, с доста недостатъци и по-кратък живот. Тези имоти се отдават около средната за жилищния район наемна цена, като основно биват търсени от студенти, двойки или млади работещи със сравнително добри доходи. Имотът, който наемат, трябва да им носи както удобство и комфорт, така и престиж в собствените и чуждите очи. Обзавеждане за кухня_среден класТакъв тип имоти се намират на комуникативни и оживени места, с добра транспортна връзка до център или месторабота. Може да са в новопостроена сграда или да са след основен ремонт в панелен блок, с добре или поне прилично поддържан вход. Като цяло, обзавеждането има за предназначение да „излъже“ потенциалните наематели и те да наемат жилището. Доводите на наемодателите са най-често от типа „наемателите няма да пазят и скоро ще се наложи подмяна на цялото обзавеждане“ или от типа „защо да харча много пари за хубаво и качествено обзавеждане, като не го правя за себе си“. 
Трябва да се има предвид, че подобно обзавеждане в резултат на една нормална експлоатация от постоянно живеещи хора в имота би издържало не повече от 1 до максимум 5 години. То много бързо ще започне да показва скритите си дефекти и така ще се стигне до пропаднали дивани, течащи кранчета, електроуреди, които бързо се развалят или непоправимо счупени мебели.
Тогава ще се наложи обикаляне по магазините в търсене на идеалния заместител на счупената вещ, ново разходване на средства, и губене на време в ремонт или в ангажиране на скъпи майстори. 
С времето инвестицията в подобен апартамент ще стане все по-скъпа. Имотът дълго може да стои неотдаден заради наложителни ремонти в него или заради подновяване на мебелировката. Може да се наложи ремонтите да се правят с наличие на наематели в имота, което ще им причини неудобства в известна степен.
За щастие наемодателите в средния клас жилища все повече започват да разбират проблемите с евтиното обзавеждане. Те започват да инвестират малко повече – поне в обзавеждането на банята и кухнята.

Среден клас имоти/чужденци

Друг тип наематели на жилища в средния клас са чужденци. Те идват заради най-различни проекти в големи корпорации и обикновено биват наемани за период от поне 6 месеца. Техните корпорации често имат специално назначени хора, които да търсят квартири на новодошлите или сключват договори с фирми за недвижими имоти, които изпълняват тази задача. Те имат за цел да намерят на чужденците хубава квартира с чисто, ново и приятно обзавеждане, в добър и комуникативен квартал. Плащането на наема, както и месечните консумативи често биват поети от фирмата, довела чужденците, особено ако те заемат по-високо ниво в корпоративната йерархия. По-често самите те си поемат месечните плащания, но и в двата случая проблемите в това отношение са сведени до минимум, а отношенията с наемодателя са най-вече официално-добронамерени, стига и той самия да е коректен.
В този клас имоти отново се появяват проблеми, отнасящи се до това за чия сметка да бъде поддръжката на обзавеждането, както и евентуални забавяния в плащането на сметките или наема, но като цяло те са по-редуцирани в сравнение с ниския клас имоти.

Горен клас имоти/наематели:

Апартаментите са нови, в тухлени сгради или затворени комплекси. Предлагат се самостоятелно или в комплект с гараж или паркомясто. Екстрите към такива имоти може да включват денонощна охрана на сградата, видеонаблюдение, фирма за управление на етажната собственост и др. Много често в наема на такъв тип имоти е включена услуга за почистване по график от фирма или услуга за поддръжка и извършване на дребни ремонти – смяна на крушки, счупени панти на мебели и т.н. Обзавеждането е пълно и изцяло ново, високо качествено или дори луксозно, произведено в повечето случаи по поръчка от утвърдени родни или чужди производители. Мебелите често са мултифункционални, вградени, произведени от най-качествени материали, а вложените механизми в тях са най-доброто на пазара – плавни, безшумни, с пълно изтегляне, отварящи се само с леко докосване. Кухненските шкафове и плотове са лесни за почистване и поддръжка, оборудвани с всякакви електроуреди от висок клас – енергоспестяващи, икономични, с дигитално управление и с включени допълнителни екстри. 

За банята се влагат много средства при избора на керамика и санитарно оборудване, като се търси постигане на съвременна визия и максимален комфорт при нейното ползване. За пода на другите помещения обикновено се избират практични и функционални настилки като винил или ламинат от най-висок клас, или гранитогрес. Важно е поддръжката им да бъде лесна, с влагане на възможно най-малко препарати и труд за почистване, а те самите да бъдат по –дълго време здрави и красиви.
В имотите горен клас често се създават удобства, които липсват в имотите среден клас – регулиращо се осветление според дневната светлина, управление на уреди, щори и пердета само от един бутон, или се монтират скъпи телевизори, или климатици, чието включване може да бъде управлявано дори чрез телефона. 
Дизайнът, както и цветовата гама в подобен тип лукс имоти може да са плод на лични предпочитания и вкус, или да са били предварително премислени и аранжирани от специалист по вътрешно обзавеждане.

Целта е да се получи по-висок доход от наем, която се постига чрез усещането за уникалност и лукс на мебелировката и нейното качество. Оттам експлоатационният срок на жилището се увеличава и по-рядко се стига до проблеми с обзавеждането и дефекти в оборудването. 
Наемодателят лично или чрез фирма за управление на имоти подбира бъдещите наематели, тъй като не всеки би могъл да си позволи подобни условия на живот. Обикновено това са чужденци със собствен бизнес или просто хора с висок стандарт на живот, за които доходите и поддържането на такъв имот не са проблем и които не желаят да инвестират в свое жилище по ред причини.

Защо да инвестираме повече в обзавеждането на апартамент под наем?

Тук е мястото на няколко препоръки, които е добре да се направят на всички хора, занимаващи се с отдаване на жилища под наем, независимо от техния клас.
За да сте сигурни, че сте направили най-доброто относно обзавеждането на имота си и с цел постигане на по-висока доходност, инвестирайте в имота си и винаги търсете начини за неговото подобряване. И най-малкото освежаване на жилището ви няма да остане невъзнаградено. Така ще бъдете сигурни, че винаги ще бъдете актуални и никога няма да оставате без наематели.
Плащането на по-висок наем предполага по- отговорно ползване на предоставения имот, но тъй като невинаги е възможно да се предвидят всякакви рискови ситуации, силно препоръчително е да се направи предварителна застраховка на дома и имуществото. Тя помага за покриване на евентуални възникнали щети, независимо от причината за появата им.
Друг важен и препоръчителен момент при наемане на жилището, е да се направи подробен опис на обзавеждането и оборудването в него, както и снимки на моментното му състояние. Този опис помага за избягването на евентуални спорове при освобождаването на имота.
И разбира се, винаги подписвайте договор за наемането на жилището, с ясни клаузи относно правата и задълженията на двете страни. Това ще ви спести много главоболия впоследствие.

Как да се предпазим от грешки при избора на наематели?

Понякога въпреки всички взети мерки в избора на наематели, не бива да се забравя, че както жилища всякакви, така и хора – също. Трудно е да се прецени в един първи оглед на имота какви хора стоят срещу теб и какви намерения имат те. Никой не е застрахован от грешки в преценката си. Много важно е обаче отношенията между наемодател и наемател да бъдат добронамерени, коректни и основани на взаимно уважение, за да не се стига до спорове и открити конфликти. Ако едната страна си плаща наема и сметките редовно и пази жилището и обзавеждането в него като свое, то другата трябва да откликва своевременно при възникнал проблем, да не се меси неправомерно в живота на наемателите и да уважава правото им на личен живот.
Постигането на такъв тип отношения между двете страни не е лесно. Обикновено обаче се получава, когато едната страна е вложила малко повече усилия и средства в обзавеждане, а другата е способна да го оцени. Хората, които наемат хубави, качествени или по-скъпи жилища, са хора с хубава постоянна работа и по-висок доход. Те обикновено пазят и ценят това, което имат, търсейки престиж и удоволствие в ежедневното ползване на имота, който са наели.
Според нас, инвестицията във време, усилия и средства, вложени от ваша страна в подходящо обзавеждане, е напълно заслужена и оправдана. Наред с другите фактори като местоположение на имота, метро в близост до него и т.н, тя вдига стойността на наема от една страна, а от друга редуцира количеството на огледите от бъдещите наематели за сметка на качеството им.
А ако искате да направите наистина най-доброто за вас и вашия имот, но не ви достига време, нямате необходимите познания или просто не желаете сами да се занимавате, потърсете специалист по интериорен дизайн. Как ще ви помогне той и заслужава ли си да вложите още малко средства извън ремонта и обзавеждането на вашия дом, независимо дали ще го давате под наем или не? На тези въпроси, както и на някои други ще отделим внимание в СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

 

Апартамент под наем – покупка

Животът е скъп, цените на жилищата растат главоломно или падат драстично, банките масово свалят лихвите по депозитите или обявяват примамливи условия за жилищно кредитиране. Затова всеки човек в един момент се замисля дали да не инвестира в покупка и обзавеждане на апартамент. Предназначението на този имот е различно за всеки – може да служи като собствено жилище или да се дава под наем. Покупката на имота може да е с цел той да се използва от младите, докато си стъпят на краката и се сдобият с по-голямо жилище. Може да сме взели решение да се сдобием с ваканционен имот на морето, или на село – вариантите са безброй.

Тук обаче ще говорим за придобиване на имот с инвестиционна цел – отдаване под наем и/или евентуална продажба след известно време, когато се променят условията на пазара на имоти. Обикновено това е малък апартамент в голям град, достатъчен за живот за един до трима човека. Такъв имот е идеален за покупка с цел инвестиция, защото не изисква много финансови средства, но пък трудно се намира на пазара на имоти, защото търсенето на малки апартаменти е най-голямо. 

Апартамент под наем – покупка според района на имота

Цената, която можете да си позволите за подобна покупка, е свързана с много други фактори – локация и особености на самия имот, метро и транспортни връзки с центъра, обществени благини на квартала и природни дадености на района… Ще се спрем подробно на някои от тях.
Определете района, в който да се намира жилището – краен квартал, център или Орландовци например. Не правете грешката да се хвърлите на имот с подозрително ниска цена, ако знаете, че той се намира в квартал, от който хората бягат – никой няма да го наеме, а вие няма да можете да го продадете после. Търсете имот в квартал с перспективи за развитие, дори да е по-скъп.

Напоследък има бум на строителството върху законни и не толкова законни земи, затова прегледайте градоустройствения план, за да не се окаже, че предстои да се построи сграда точно пред прозореца ви. Тя със сигурност ще намали цената на наема, който бихте искали да получавате.

Огледайте и преценете района в близост до имота – какви транспортни комуникации и наличие на спирки има в близост до него, дали и кога се предвижда строителство на метростанция наоколо. Повечето хора предпочитат жилища с уреден транспорт до местоработата им.

Помислете има ли в съседство с имота голям бизнес район с офиси и много магазини – там може би ще работят хора, които ще се нуждаят от квартира в близост, за да не пътуват дълго. А щом работят, няма да имат проблем с плащането на наема.

Проучете какви и колко детски градини и училища, има в квартала, към който сте се насочили. Все пак малките жилища се наемат основно от млади хора, и ако те се решат на стъпката „деца“, ще останат по -дълго при вас, преди да решат да търсят по-голямо или собствено жилище.

Паркове и места за отдих и спорт, ресторанти и заведения за обществено хранене, поликлиники и всякакви други обществени сгради също биха могли да представляват интерес както за бъдещите ви наематели, така и за вас самите. Разходете се из бъдещия квартал на имота ви и вижте какво предлага той. И когато вече сте наясно с квартала, в който ще търсите имот и с цената, която можете да платите за него, вие трябва да сте готови да разширите списъка си с критерии с още няколко точки.

Апартамент под наем – покупка според жилищната му среда 

Ако сте избрали квартал за вашия апартамент под наем и сте харесали имот на добра цена и в хубава нова тухлена сграда с екстри – собствени гаражи и паркоместа, мраморни стълбища, охрана, денонощно сервизно обслужване и прекрасни съседи, купувайте смело. Ако обаче случаят не е точно такъв и жилището е твърде старо или средствата ви са по-ограничени, тогава има върху какво още да помислите. Не пропускайте следващите съвети, те са лично изпитани и от голямо значение, дори когато купувате имот с цел отдаване под наем.

Огледайте внимателно състоянието на входното фоайе и асансьора, с който се качвате до имота, а когато приключите с огледа на имота, слезте пеша по стълбището, за да огледате и него. Опитайте да прецените дали се почиства и поддържа редовно, дали е в добро състояние или има нужда от боядисване и ремонт. Обърнете внимание какво има по междустълбищните площадки – цветя или стари, изпочупени мебели, духа ли от прозорците или са с хубава, нова дограма.

Потърсете домоуправителя или поговорете с друг живеещ във входа, за да разберете какви са отношенията на хората във входа, дали са задружни в общите проблеми или всеки тегли за себе си. Ако имотът, който сте гледали, е на последен етаж, попитайте дали и кога е правен ремонт на покрива, поискайте да ви покажат договора с фирмата – изпълнител и гаранцията, която е дадена или дори помолете за достъп до покрива, за да прецените сами неговото състояние.

Ако към имота върви мазе, помолете за достъп и до него. Мазето е доста полезно помещение, и дори наемателя да няма интерес към него, на вас може да ви влезе в употреба.

Апартамент под наем – покупка според състоянието на имота 

Ново тухлено жилище ли ще гледаме или старо панелно? Обитавано ли е досега, или тепърва ще се живее в него? С обзавеждане ли се продава и какво е неговото състояние? Има ли течове или пукнатини по таваните и защо, ако има такива? Кога е сменяна водопроводната инсталация или дали водомерите са с дистанционно отчитане? Има ли направена топлоизолация на фасадата и тераса с добра хидроизолация? Трябва ли да се сменя дограмата или тя е нова, поставена от строителя на блока?

Апартамент под наем - шпакловка и замазка

Въпросите са много и ние може да продължим да изброяваме, но целта ни не е такава. Целта ни е да ви накараме да пробвате дали може да свалите допълнително от цената заради очебийни (или не толкова) дефекти на имота, както и да прецените правилно състоянието, в което се намира той.

Ако можете да направите едно леко пребоядисване на стените и да подмените само някои дребни мебели, то вие сте щастливци и можете веднага да пуснете наематели, за да почнете да си възвръщате инвестицията, която сте направили.
Ако жилището е ново и можете веднага да започнете планиране на обзавеждането, без да се налагат съществени промени в разпределението на апартамента и неговата електрическата инсталация например, то вие ще приключите с ремонта и обзавеждането в сравнително кратки срокове и ще се сдобиете с наематели в най-скоро време.

Ако обаче се налага да викнете фирма, която трябва да изкърти и изхвърли всичко, което и попадне пред погледа или решите да бутате стени и да приобщавате балкони, за да спечелите още 2 квадратни метра площ, трябва добре да си помислите дали инвестицията в подобен имот ще бъде оправдана.

Апартамент под наем - за къртене

Би било добре, преди да пристъпите към покупка на имот, да планирате и една определена сума за ремонт и обзавеждане, за да не проточите процеса излишно и да не почнете да трупате загуби, вместо да почнете да си възвръщате инвестицията.

Апартамент под наем – доход и наематели 

Също така трябва да решите два много важни въпроса, преди да пристъпите към етапа на ремонт и обзавеждане. За да сте наясно какъв доход искате да получавате от имота, който купувате, обикновено не е достатъчно само да проверите как вървят цените на наемите на подобни апартаменти в района. Вие трябва да сте наясно не само каква сума можете да вложите в ремонт и обзавеждане, но и какъв профил на наемателите търсите – дали жилището е подходящо за сам човек или е по-скоро за четиричленно семейство, ще има ли домашен любимец, студенти, работещи или чужденци ще бъдат…

Какви наематели да търсите и как да решите въпроса с обзавеждането на един апартамент под наем, за да знаете какъв доход можете да очаквате – на тези и на други въпроси ще ви отговорим в следващата СТАТИЯ по темата.

 

И цвят на 2018 е…ултравиолетовото!

От 2000 година насам компанията Pantone, създател на едноименната система за хармония при цветовете, определя цвят на годината. Този цвят е плод на непрекъснати проучвания на това какво вече е използвано в последните модни колекции, както и на прогнозите за непрекъснат интерес в сферите на боите за строителството, текстила, интериорния дизайн и др. И тази година те не изневериха на себе си, като избраха за цвят на 2018 сложна комбинация от страстно червено-виолетови и наситено-индигови нюанси, наречен ултравиолетово.  Ще виждаме често този цвят през следващата година, затова нека разкажем малко повече за него.

Значение на ултравиолетовото през 2018

Цветът на 2018 повече се доближава до синьото, отколкото до червеното и носи в себе си идеята за живот без ограничения и страх. Това е цвят на оптимизма и вярата в бъдещето, който често се свързва с мистиката на космоса и човешкото желание да изследва непознати светове и да преминава границите на необятното.

Според Pantone ултравиолетовото е драматичен и провокативен нюанс на лилавото, който може да ви отведе в много посоки. Той може да ви накара да мечтаете, да ви пренесе в свят на чувственост и лукс, но може да ви навее печални мисли и да ви накара да тъгувате.

В услуга на дизайнерите, Pantone предлагат и няколко цветови комбинации с ултравиолетовото на 2018, които носят прекрасни имена като Пурпурна мъгла, Кралица на драмата, Пустинен залез, Цветни фантазии. 

Ултравиолетово в интериора

Този цвят може да превърне всяка стая в дома в помещение със собствен стил, но трябва да се използва умерено, за да не се получи пренасищане. Той внася дълбочина и оригинална визия на интериора, както и добавя нотка на пикантност в него, но трябва много да се внимава с употребата му. Не правете грешката да боядисате всички стени в дома си лилави или да смените цялата мебелировка само заради един цвят.

Ако решим да използваме цвета на 2018 в домашния ни интериор, би било хубаво да се съобразим с някои ограничения в употребата му. Така ще  постигнем една модерна и в същото време елегантна визия на дома ни.

Акцентирайте с него само една стена, като я облечете в подходящ тапет и сложите пред нея любимия ви диван. Постелете килим пред него в ултравиолетов десен и непременно сложете стъклена маса отгоре. Разхвърляйте възглавнички с шарки в този цвят по спалнята и сменете стенните или нощните ви лампи да бъдат с модерния цвят на 2018. Можете смело да декорирате с картини, вази или други аксесоари в този цвят, както и да смените кухненските столове или сервизи да бъдат в ултравиолетов тон.

Ултравиолетовото като личен избор

Заложете на новото, модерното и различното, за да сте сигурни, че се движите в крак с последните световни тенденции. Изпробвайте ултравиолетовия цвят в дома си, а ако не искате да харчите излишни пари, за да правите ремонт или да сменяте драстично обзавеждането си, можете да си купите гримове и червило в този цвят или рокля, обувки или чанта. Възможностите да сте в крак с модата са безкрай и независимо от избора ви, вие винаги ще бъдете на върха.

 

 

 

Синя Коледа

Когато говорим за обзавеждане и декорация на дома, няма как да подминем темата за зимната украса на най – светлия християнски празник – Коледа. Коледната украса придава празнична атмосфера на всеки интериор и оживява всеки дом, независимо в какви цветове сте решили да я направите. Аз например всяка година променям цвета на украсата вкъщи и въпреки че винаги съм предпочитала топлината на лятното слънце пред студената красота на зимните снежни пейзажи, все пак харесвам синия цвят. Тази година реших да украся елхата си с комбинация между синьо, сребърно и бяло и според мен се получи наистина много добре, затова реших да ви споделя няколко мисли по този повод. 

Коледните дръвчета, които всички имаме в домовете си, независимо дали са естествени или изкуствени, когато са украсени в сребърно, бяло и синьо добиват един много приятен и спокоен вид. Синьото ще ви накара да мечтаете, ще ви даде усещане за спокойствие, безкрайност и хармония, а колкото по-тъмно е то, толкова повече ще се засилят тези чувства у вас. Бялото ще ви напомни за чистотата на снега в гората, а сребърния цвят ще внесе красота и лукс в украсата.

Идеи за коледна украса в синьо

Разгледайте снимките и ако още не сте украсили дома си, почерпете идеи за по – интересна украса, магазините изобилстват от предложения за вас. Огледайте дома си и със сигурност ще откриете най- подходящите кътчета, където сами да сътворите най- красивата и свежа коледна украса, която някога сте имали.

Дали ще закачите венец в синьо и бяло на входната врата, дали ще сложите сини и сребърни топки в голяма стъклена купа, за да украсите масата си или ще поставите сини коледни свещи в сребърен свещник до телевизора в хола или просто ще решите да окичите елхата си в тези цветове – изборът е ваш. Вариантите да имате една чудесна синя Коледа са толкова много, че който и да изберете, няма да сбъркате. 

Синята украса ще внесе чувство на свежест, радост и хармония в дома ви, особено ако успеете да я опазите до коледния празник от палави детски ръчички или сръчни котешки нападения. За награда дядо Коледа ще ви остави най-хубавите подаръци – със сигурност!

 

 

Какъв цвят да изберем за стените на кухнята -червено?

ЧЕРВЕНО

Когато за пръв път обзавеждаме дом или правим основен ремонт на кухнята и трапезарията, ние трябва да отделим специално внимание на тези помещения. Условията, с които се налага да се съобразяваме по време на ремонта са много, но понякога, докато мислим техническата част на ремонта, не обръщаме внимание или дори забравяме да изберем цветната схема, от която ще се ръководим при създаването на интериора.

В кухнята и трапезарията ние ежедневно прекарваме голяма част от времето си. Там приготвяме храна, събираме се с останалата част от семейството и се храним, обсъждайки как е минал денят ни, каним гости на весели събирания или организираме семейни празници, затова е много важно как искаме да се чувстваме, докато сме там.

С тази цел започваме една поредица от статии, с които ще ви покажем различни цветови схеми за обзавеждане на кухня и трапезария, но естествено главната роля в този избор трябва да бъдат вашите лични предпочитания и вкус. В ПРЕДНАТА СТАТИЯ обсъдихме предимствата на идеята да боядисаме кухнята и трапезарията си в зелено, а сега нека видим 

Защо да направим стените на кухнята в червено?

Да боядисаме стените на кухнята в червено е един доста смел и нетрадиционен избор. Това е един много интересен и силен цвят, който се използва предимно в обществени заведения като дискотеки и ресторанти, но все повече навлиза и във вътрешното домашно обзавеждане.

Ако искаме да разчупим домашната обстановка и да избягаме от традиционните бели и бежови нюанси на стените, червеното е един прекрасен начин да направим това. Не бива обаче да забравяме, че този цвят освен красив, е и доста агресивен и може да натовари възприятията ни при продължителен престой в кухнята. При по-голяма кухня, червеното може да служи не само за визуално смаляване и приближаване на стените, но и за създаване на по-интимна и уютна атмосфера за разговори в трапезарията.

Предимства и недостатъци на червения цвят

Червеният цвят се свързва с цвета на огъня и на кръвта и е символ на топлина и живот. Той стимулира нервната система и помага да развихрим въображението си в приготвянето на ястията. Също така, подобрява апетита, затова не е подходящ за хора, спазващи диета или друг здравословен режим. Обратно на общоприетото мнение, този цвят не е подходящ единствено за много емоционални хора, бунтарски натури или за хора със силно изявена творческа жилка. Той трябва да се използва повече от хора, които имат нужда от активиране на тяхната енергия, смелост и решителност, както и от хора, търсещи сила, власт, емоция и любов.

Няколко цветови комбинации с червено

Червено с бяло е една изключително успешна комбинация и това не е случайно. Бялото е чист и свеж цвят, символ на елегантност, спокойствие и почтеност. С него омекотяваме агресивното червено, но лесно може да се замени със слонова кост, екрю или перла.

Червено и черно е класическа комбинация, подходяща за големи и светли помещения, обзаведени в модерен или технологичен стил. Добре е да бъде разчупена с внасяне на бели, сребърни или дори златни акценти в декора, но без да се прекалява с тях.

Червено със сиво – винаги стилно решение, което придава изисканост и завършеност на модерния интериор, особено в комбинация със стъклени, иноксови или хромирани повърхности.

Червено с кафяво – тук говорим за комбинация на червени стени с елегантни дървени мебели от светлобежово или тъмно дърво. Тя придава по –класически, ретро стил на помещенията, тъй като внася уют и ги прави по-сдържани.

Която и комбинация да изберете, не забравяйте, че за да не прекалите с червения цвят в кухнята, можете да използвате само неговите тъмни нюанси като вишна или бордо или просто да боядисате една или няколко стени като акцент в интериора.

Все пак, каквото и да решите, експериментирайте смело с цвета на стените в кухнята, винаги може да ги пребоядисате, ако промените настроението или намерението си.

 

Какъв цвят да изберем за стените на кухнята – зелено?

ЗЕЛЕНО

Когато за пръв път обзавеждаме дом или правим основен ремонт на кухнята и трапезарията, ние трябва да отделим специално внимание на тези помещения. Условията, с които се налага да се съобразяваме по време на ремонта са много, но понякога, докато мислим техническата част на ремонта, не обръщаме внимание или дори забравяме да изберем цветната схема, от която ще се ръководим при създаването на интериора.

В кухнята и трапезарията ние ежедневно прекарваме голяма част от времето си – приготвяме храна, събираме се с останалата част от семейството и се храним, обсъждайки как е минал денят ни, каним гости на весели събирания или организираме семейни празници, затова е много важно как искаме да се чувстваме, докато сме там.

С тази цел започваме една поредица от статии, с които ще ви покажем различни цветови схеми за обзавеждане на кухня и трапезария, но естествено главната роля в този избор трябва да бъдат вашите лични предпочитания и вкус.

Защо да боядисаме стените на кухнята в зелено?

Често срещан избор е да боядисаме стените на кухнята и трапезарията в зелено. Това е един универсален цвят, представляващ баланс между топлите и студени цветове, който предлага голям избор от нюанси, подходящи за различни интериорни стилове. Зеленият цвят е популярен като цвета на растенията в природата, свързва се с плодородие и благоденствие, със здравословен начин на живот и хранене, с изцеление, растеж и пролетна свежест. Според медицината зеленото понижава кръвното налягане, успокоява нервната система и очите, стимулира умствената дейност и творческия процес. От психологическа гледна точка зеления цвят е идеален за хора с активен начин на живот, тъй като им осигурява спокойствие и отмора от напрегнатия и забързан всекидневен ритъм. Зеленият цвят също е символ на стабилност, богатство и благородство.

Подходящи цветови комбинации със зелено

Зелено и бяло – много подходящо съчетание за малки кухни, както и за помещения в минималистичен или модерен стил. Тази комбинация излъчва чистота, свежест, лекота, простор и елегантност. Може да се комбинира успешно със снежно бяло, крем, слонова кост, екрю.

Зелено и жълто/оранжево – това е свежа и весела комбинация, внасяща слънце и топлина в малки или северни помещения. Тя е чудесна за хора, които не се боят да експериментират и да създават артистични интериори.

Зелено и розово – не много популярна комбинация, която би могла да превърне кухнята ви в истинско произведение на изкуството.

Зелено и синьо – подходяща комбинация за южни помещения или за по–големи помещения с достатъчно слънчева светлина. Съчетанието на сините нюанси със зелените отпуска напрежението, създава хармонична и релаксираща обстановка, носи пролетно настроение и свежест. Успешно се комбинира също със сиво и неговите светли/тъмни нюанси.

Зелено и кафяво – повечето зелени тонове отлично си пасват с естествените кафяви нюанси. Прекрасна, класическа комбинация между зелен цвят на стените и светло/ тъмно дърво за шкафовете. Подходяща комбинация е с мебели от естествен бамбук и ратан.

Зелено и черно – това е класическа комбинация, подходяща за големи помещения, обзаведени в модерен или японски стил.

Ако решите да използвате зеленият цвят само като акцент във вашата кухня, може да постигнете това, като изберете завеси, килим или други аксесоари в зелено. Те ще придадат свежест, чар и хармония на кухнята и ще я направят едно много приятно местенце за прекарване на времето с любимите хора.

 

 

 

Японски стил в интериора и има ли той почва у нас?

Всички знаем що е то класически, винтидж, скандинавски или съвременен стил на обзавеждане, но дали имаме представа какво е това японски стил в интериора? Нека да ви запознаем малко с този стил, а вие ще прецените дали той е подходящ за вашите собствени разбирания.

За да се пресъздаде японския стил на обзавеждане в къща или апартамент, не е достатъчно да се употребят няколко стандартни картини с йероглифи или цъфнали вишни, нужно е да се разбира философията на живот на японците. Това е много характерен, страхотен и спокоен стил, който позволява да внесете в своето жилище атмосферата на източната култура, зареждаща ви с положителна енергия, хармония и лекота.

японска спалня

За кого е подходящо обзавеждането в японски стил?

За всеки, който се стреми да подчертае своята индивидуалност, защото японският стил е бил и ще продължава да бъде екзотика в нашата страна. За собственици на малки апартаменти – въпреки че японският стил търси свободата и широките места в пространството, той предвижда ефективно използване на всеки свободен сантиметър, тъй като притежава висока практичност и функционалност. За любителите на културата на Изтока и на будизма, тъй като всеки елемент в него носи дълбок смисъл. За всеки, който се стреми да поддържа връзка с най-новите модни тенденции в областта на интериорния дизайн.

Какво отличава този стил от всички други, с които сме свикнали?

На първо място, той носи свой собствен чар, който е лесно различим от останалите съвременни стилове в интериора, и то не само поради използването на традиционните символи на японската култура, а най-вече поради неговата специална, сдържана елегантност. Строги линии в дизайна, минимализъм в обзавеждането, наблягане на определени цветове – няма да сбъркате този стил за нищо на света!

В японския дом налице са само предмети с честа употреба в ежедневния живот, като например комплекти за чай, с които японците посрещат гости, фигурки или изображения на Буда, както и други неща със специално символно значение за своите собственици. Предмети като най-различни дребни фигурки и сувенири, рамки със снимки, книги, които отдавна сме прочели и такива, които никога няма да отворим, нямат място в японския интериор.

японски стил в дневната

За нас, които сме свикнали с определен начин на живот, това може да звучи изключително странно и е трудно да възприемем подобен стил на обзавеждане. Ние обичаме да имаме мебели и всякакви предмети, иначе къде да поставим всички многобройни неща, които са ни необходими в нашето ежедневие, дори по-рядко да ги използваме? Японците са намерили решение на този въпрос – те ползват високи подиуми, които отдавна са се превърнали в традиционна част от тяхното вътрешно обзавеждане, в които прибират своите обемни предмети, като спални завивки например. Също така те имат вградени шкафове, боядисани в тон със стените, за да не се набиват на очи, или специални закрити ниши или рафтове, в които зад плътни вратички прибират всякакви дребни вещи, за да не се създаде впечатление за претъпкано и неподредено пространство.

Обзавеждане и мебели

Мебелите в Япония са малко, с изчистени и строги форми и често са само най-необходимите. Според разбиранията на японците, в спалнята е нужно да има ниско и комфортно легло с едно-две нощни шкафчета, като също така не е необичайно леглото съвсем да липсва. Ако случаят е такъв, нощем те вадят своите завивки и просто ги постилат на пода, а през деня се радват на празно и широко пространство, в което могат свободно да се движат. В трапезарията използват маса за хранене със столове, но това пак не са типичните мебели, с които ние сме свикнали – тяхната маса за хранене е ниска, а столовете имат облегалка, но не и крака. В дневната пък е нужен диван и една или няколко възглавници за седене на пода, които в случай на нужда лесно могат да бъдат прибрани. Има също и малка масичка за сервиране на чай, но нищо повече.

Цветове и материали 

Друга особеност на японския стил е специалната цветова гама, която се изразява в по-топлите, естествени и пастелни нюанси, създаващи настроение. Често стаите в такъв стил са оформени с помощта на традиционните контрастни цветове – бяло и черно.

Най-често стените контрастират с мебели от тъмно дърво, а те самите остават светло боядисани в кремав, бежов, пясък, перла или млечен цвят. Тук не се признават ярки и пъстри цветове, а що се отнася до материалите, и тук японците се открояват – считайки себе си и дома си като неразделна част от природата, те се опитват максимално да се доближат до нея, като използват само естествени материали. Ако са сложили завеси на прозорците, те задължително ще бъдат от естествени материали като лен, коприна или памук. Пластмаса, изкуствена кожа и други подобни материали са изключение. В японските домове се използват предимно бамбук, дърво, мрамор или оризова хартия, от която изработват паравани и плъзгащи се прегради, които заменят вратите или служат като стени, когато имат нужда от оформяне на различните зони в пространството.

японски стил в спалнята

Аксесоари в японски стил

Както вече казахме, аксесоарите не са на особена почит в японския интериор, но въпреки това ги има, защото без тях е трудно да се получи завършен дизайн. Просто трябва да се знае точната мярка в тяхната употреба.

Обикновено на една стена е достатъчно да има окачена една картина или бамбукова основа, върху която има изписани няколко йероглифа. Подходящи украси са и тези с участието на цъфнали вишни или японски храмове, а също и на интериорни кукли в кимоно. Би могло да поставие също керамични вази с типичните за японците стилизирани изображения на самураи. 

японски стил и в банята

Специално място е отделено на икебана и растения, които обикновено се подреждат в специални ниши в стените. Естествено, нашите фикуси тук не се вписват особено добре, за сметка на традиционното дърво бонзай.

И накрая, още един важен момент – не си струва да използвате за украса на помещението тези неща, ако те нямат за  вас абсолютно никакъв смисъл, в противен случай се разпада цялата философия на мистериозния японски стил.